EEEF B C F E FEFB A Verkleind

Bemanning neergestorte bommenwerper kreeg na 80 jaar monument

Schermafbeelding Om Verkleind
Kors van Bennekom Nederlands Fotomuseum

Op dinsdag 20 december 2020 was het tachtig jaar geleden dat in Noord een Britse bommenwerper werd neergehaald. Zeven bemanningsleden uit Engeland en Canada kwamen daarbij om het leven. Precies op de plek waar in 1962 de laatste vier lichamen en het wrak werden geborgen werd aan een wand in Metrostation Noorderpark een plaquette onthuld met de namen van de zeven omgekomen Engelse en Canadese vliegers. 

Zeven jonge Engelse en Canadese  mannen
De Lancaster R5512 maakte deel uit van 232 bommenwerpers die op 20 december 1942 bommen hadden geworpen op de chemische fabrieken en staalfabrieken in het Duitse Ruhrgebied. Boven Amsterdam Noord werd het toestel vol geraakt door het Duitse afweergeschut. Een bemanningslid wist uit het brandende vliegtuig te springen maar viel te pletter op de dakkapel van Adelaarsweg 116. Ook de lichamen van twee andere bemanningsleden werden in december 1942 door de Duitsers geborgen. Zij werden op de Ooster Begraafplaats begraven. Het stoffelijk overschot van de andere vier bemanningsleden werd pas twintig jaar later, in 1962, geborgen tijdens de werkzaamheden aan het IJtunnentracé. Zij werden in Groesbeek begraven op de Canadian War Cemetery.

 DBB E A D A D EB E FE E Verkleind
(Ontwerp Marvano)

Nabestaanden en familie van de bemanning
Dankzij het onvermoeibare van Noorderling Jos de Groot en vele helpers in binnen en buitenland zijn niet alleen de namen en persoonlijke gegevens van de zeven bemanningsleden achterhaald, hij wist uiteindelijk ook hun nazaten en familieleden te bereiken. Daardoor kon de plechtige onthulling van het monument plaatsvinden in de aanwezigheid van een aantal van hen. Met de plaatsing en onthulling van het monument is eindelijk erkenning gegeven aan zeven jongen mannen (allen tussen de 19 en 26 jaar oud) die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Zie voor meer informatie een artikel in Het Parool van 20 december 2022 Erkenning Na Jaar Slachtoffers Lancaster

Kaart uit 1939 vergeleken met de situatie van nu

Schermafbeelding Om Verkleind
1942
Dia Verkleind
2022