Schermafbeelding Om Verkleind

Een neushoorn in de Wilmkebreek, het moet niet gekker worden

 

Schermafbeelding Om Verkleind

Als kalfje werd Clara al een huisdier
Clara is nog maar een maand oud als ze in 1738 door jagers in Assam  (nu in India) wordt gevangen. Haar moeder is dan gedood. Een machtige vorst doet de piepjonge neushoorn cadeau aan de directeur van een handelspost van de VOC in Bengalen. Nederlanders kopen daar katoenen stoffen, salpeter, opium en tot slaaf gemaakte mensen. Directeur Sichterman laat haar door een Indiase oppasser verzorgen. Soms mag ze tijdens een diner tussen de gasten rondlopen, ze is dan nog heel klein. Maar als ze na twee jaar te groot wordt, geeft Sichterman Clara aan VOC kapitein Douwe Mout. (Prent van Peter Camper in collectie Allard Pierson museum)

MSchermafbeelding Om Verkleindet VOC kapitein Mout naar Amsterdam
Eind 1740 neemt Douwe Mout op terugreis naar Amsterdam Clara mee op zijn schip, in een kooi aan dek. (Dan moet hij voor haar een grote hoeveelheid hooi meegenomen hebben.) Het is de eerste keer dat een neushoorn gezond en wel in Nederland aankomt. In Amsterdam laat Mout de vier jaar oude neushoorn eerst grazen in weiden tussen de koeien, iets boven Nieuwendam in de Buikslotermeer (drooggelegd in 1628). Dan koopt Mout de hele toen al honderd jaar oude Wilmkebreekpolder (1632) bij Landsmeer. Daar kan Clara grazen, zwemmen en in de modder rollen als ze niet op reis is. (Schilderij in Ca’ Rezzonico, Venetië)

Altijd op reis door Europa
Mout en Clara zijn namelijk niet vaak thuis. Zeventien jaar lang trekt ze met haar eigenaar door grote delen van Europa. Van een kalfje van vier jaar oud groeit ze uit tot een volwassen dier: groot, zwaar en met een enorme eetlust. De kar waarop ze vervoerd werd moest op het laatst wel door 10 paarden getrokken worden. Nooit meer ziet ze een andere neushoorn, alleen maar mensen die haar bekijken en verzorgen, ver van haar geboorteland , steeds in gevangenschap. Een enkele keer is ze nog kort thuis in de Wilmkebreek.

Schermafbeelding Om Verkleind
Schermafbeelding Om Verkleind

Clara, de superster van de 18e eeuw
Overal wordt Clara tentoongesteld en overal is zij een sensatie. Iedereen wil dit onbekende wonderdier uit een verre vreemde wereld bekijken. Mensen vergapen en verbazen zich. Geleerden bestuderen haar. Kunstenaars tekenen en schilderen haar. Geen neushoorn is zo vaak afgebeeld als Clara. Ze wordt beroemd. Iedereen weet voortaan hoe een neushoorn eruitziet en wat voor dier het is. (Douwe Mout en Clara)