Schermafbeelding Om Verkleind

100 jaar annexatie: 1921-2021

Tot 1921 waren grote delen van wat nu Amsterdam-Noord heet nog deel van zelfstandige gemeenten. Grof gezegd behoorden alleen nog maar de Volewijck, de Buiksloterham, de Nieuwendammerham en  de Noorder IJpolder bij Amsterdam. In één klap werden de dorpen rond Amsterdam en een gedeelte van Oostzaan geannexeerd.
De situatie tot 1921:

 

Schermafbeelding Om Verkleind
Schermafbeelding Om Verkleind Schermafbeelding Om Verkleind

We laten onder 1921-2021: 100 jaar annexatie met foto’s zien wat er in de honderd jaar na de annexatie is veranderd in Noord.

Hieronder enkele voorbeelden.

BKSLT Draaibrug B F F AC E E C

Draaibrug over de Waterkering

 

Bij de aanleg van het Noordhollandskanaal in 1824 werd de Waterlandse zeedijk doorbroken waarvoor een aantal huizen werd gesloopt. Er kwam een Waterkering met daar overheen een draaibrug. Op de foto van J. van Elk is de situatie van 1922 vastgelegd. Onder de brug door zie je de Buikslotermeerdijk met de toenmalige bebouwing. 

Op de foto uit 2020 zie je in de verte die bebouwing van de Buikslotermeer. Onder de brug door kijk je naar het clubhuis van de nieuw aangelegde atletiekbaan. Het brugwachtershuisje rechts wordt sinds 2018 verhuurd als hotelkamer. 

Schermafbeelding Om Verkleind Schermafbeelding Om Verkleind

Het Noordhollandskanaal ca.1910

Beide foto’s zijn vanaf de draaibrug over de Waterkering gemaakt. Op de oude foto zie je dat de Buikslotermeer ca. 1910 nog onbebouwd was. Links zie je hengelaars langs de Buiksloterweg bij het kanaal zitten. Een kar rijdt over het bruggetje over de achtersloot.
Mark Spiering maakte herfst 2020 een foto vanaf dezelfde plek. Je ziet rechts Elzenhagen: de nieuwe atletiekbaan en het clubhuis met daarachter de semipermanente woningen voor studenten en statushouders. Daarachter de bebouwing rond het Buikslotermeerplein.

Het Noordhollandskanaal tijdens de Watersnood 1916

Op de foto is te zien dat de dijkdoorbraak bij Durgerdam onder andere de hele Buikslotermeer onder water had gezet. De huizen op de Meerdijk werden deels ook weggespoeld, maar er bleven veel dijkhuizen staan, waarvan het benedenhuis achter de dijk onder water stond. De Buiksloterweg richting Krijtmolen, links op de foto, staat ook onder water.
De hoge kosten van herstel na de Watersnood van 1916 waren een belangrijke  reden voor Buiksloot (en andere gemeenten) om snel akkoord te gaan met een algehele annexatie. Een kleine gemeente was niet meer in staat de kosten van bijvoorbeeld wegenonderhoud, gezondheidszorg, politie enz. op te brengen.

Watersnood Nieuwendam
noordhollandsch kanaal te buiksloot watersnood 1916 CE A B D BF D FF C C

Op de nieuwe foto: je ziet rechts Elzenhagen: de nieuwe atletiekbaan en het clubhuis met daarachter de semi-permanente woningen voor studenten en statushouders. Daarachter de bebouwing rond het Buikslotermeerplein.