Latherusstraat 2 en 4 – synagoge
In 1941 woonden volgens ‘Atlas van de bezette stad’ 625 Joden. Op Latherusstraat 2, op de hoek met het Mosveld, werd in 1936 een synagoge gevestigd. Het gebouw werd op 17 juli 1943 door een geallieerde bom geraakt.
Het nieuwe bidlokaal
oorspronkelijk huurde de Joodse gemeente in Noord een lokaal in het Tolhuis. Toen de huur werd opgericht werd een oorspronkelijk winkelhuis op de hoek van Latherusstraat en Mosveld omgebouwd tot synagoge.
De sjoel bood ruimte aan ongeveer 80 personen. Behalve een ruimte voor de mannen, was er boven ook ruimte voor de vrouwen.
Chazzan
Op 1 april 1936 werd E. v. d. Hoeden als chazzan (voorzanger) geïnstalleerd in deze synagoge.
Latherusstraat 4 – Max Cohen
Hier woonde magazijnbediende Max Cohen (Wildervank, – Auschwitz, ).
Latherusstraat 4-1 – gezin Viskoop
Joseph Viskoop (Amsterdam, 8 oktober 1880 – Amsterdam, 15 april 1942) was kruidenier van beroep. Hij was gehuwd met Betje Vleesdraager (Amsterdam, – Auschwitz, ) en zij hadden een zoon Isaak (Amsterdam, – Sobibor, ).
Latherusstraat 44 – gezin Polak
Op dit adres woonde in de oorlog het gezin van venter Jozef Polak (Leeuwarden, – Auschwitz, ), zijn vrouw Judic de Paauw (Amsterdam, – Amsterdam, ) en hun kinderen Mozes (Amsterdam, – Auschwitz, ), Philip (Amsterdam, – Sobibor, ), Roosje (Leeuwarden, – Sobibor, ) en Abraham (Amsterdam, – Sobibor, ).
Latherusstraat 108hs – gezin Cosman
In de oorlog woonde hier het gezin van Mozes Cosman (Amsterdam, – Auschwitz, ) en zijn vrouw Judith Noot (Amsterdam, – Auschwitz, ). Zij hadden de volgende kinderen: Willem (Amsterdam, – Mauthausen, ), Elias (Amsterdam, – Gross-Rosen, ), Rebecca (Amsterdam, – Amsterdam,
Putdekselmonument
In de Van der Pekbuurt en in de Vogelbuurt zijn 12 geïllustreerde putdeksels geplaatst om te herinneren aan de slachtoffers van de drie geallieerde bombardementen in juli 1943. Het putdeksel dat eerst op het Mosveld werd geplaatst, ligt nu tegenover het kruispunt Mosveld-Latherusstraat. De namen op het putdeksel zijn niet verbonden met de plek van het putdeksel. Door de bom op de synagoge vielen er geen slachtoffers. De meeste Joden in Noord waren toen al gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord.
Tekst gedeeltelijk ontleend aan Joods Amsterdam en Atlas van een bezette stad.