V Eck Verkleind

De Mospleinkerk

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Mospleinkerk (later Maranathakerk)
Op 17 juli 1943 werd de houten hulpkerk op het Mosplein getroffen door een geallieerde bom. Het gebouw werd zodanig beschadigd, dat het afgebroken moest worden. Op die plek is een van de twaalf putdeksels geplaatst die herinneren aan de 206 slachtoffers van de geallieerde bombardementen in juli 1943.
Belangrijk: De namen van slachtoffers op dit putdeksels zijn alfabetisch gekozen. Die keuze staat los van de plek waar zij bij een bominslag dodelijk werden geraakt.

De namen op het putdeksel

Maranathakerk

 

Hulpkerk
Toen de bouw van Vogelbuurt , Van der Pek- en Bloemenbuurt vorderde, werd de Gereformeerde kerk aan de Buikslotermeerdijk te klein.  In 1925 liet de Gereformeerde gemeente daarom tussen de Mosstraat en het Mosplein een houten hulpkerk bouwen met 500 zitplaatsen.

1032 06 Maranatha kerk op het Mosplein, interieur met orgel.
Maranatha kerk op het Mosplein, interieur met orgel.

Architect was gemeentelid E. Drewes die voor zijn ontwerp geen kosten in rekening bracht. De bouwkosten bedroegen uiteindelijk fl. 25.000 plus fl. 5.500 aan inrichtingskosten. Op 28 oktober 1925 werd de kerk in gebruik genomen, waarbij ds. Schweitzer uiteraard de leiding had.

Maranathakerk

Op de plek van het houten gebouw werd een nieuwe stenen kerk gebouwd, die plaats gaf aan 600 kerkgangers. Die kerk werd in 1952 in gebruik genomen.

1032 06 Maranatha kerk op het Mosplein,
Maranatha kerk op het Mosplein, nu Heilige maagd Mariakerk.

Sinds 1985 wordt het gebouw gebruikt door de Koptisch Orthodoxe kerk als Heilige maagd Maria-kerk.