De Fokkerfabriek aan de Papaverweg

Zilverschoonstraat 20-42   17 juli1943
Zilverschoonstraat 20-22

Werken voor de Duitse Wehrmacht
Aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord stond vanaf 1918 de grote vliegtuigfabriek van Antony Fokker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse bezetters de fabriek over. Wie daar werkte, moest voor de Duitse luchtmacht werken. In juli 1943 werd drie keer geprobeerd die fabriek met bommen te raken. Maar dat lukte pas de derde keer. De geallieerde vliegtuigen wierpen veruit de meeste bommen af boven de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt. Er werden 206 kinderen en volwassenen gedood en veel huizen, scholen en gebedshuizen werden verwoest.

Schermafbeelding Om VerkleindLuchtfoto uit 1939
Als je de luchtfoto bekijkt zie je de fabriek duidelijk liggen. De Duitsers waren bang dat de geallieerden de fabriek zouden bombarderen. Daarom verstopten ze de fabriek onder grote netten, waarop ze een soort namaak-dorpje bouwden. Het missen van de fabriek bij de bombardementen kwam niet door die camouflage. De Britten, Amerikanen en Fransen wisten heel goed waar de fabriek lag. Het probleem was dat de jonge mannen weinig of geen ervaring hadden en nog geen precisie-apparatuur hadden zoals nu.
De foto’s die de broers Ridder stiekem van de fabriek maakten, kwamen waarschijnlijk nooit bij de geallieerden aan. Maar die zouden zeker geen verschil gemaakt hebben.

Schermafbeelding Om Verkleind