NIOD Bombardement Juli Mogelijk Fazantenweg NB Rechten Verkleind

Fazantenweg en Meeuwenlaan

Fazantenweg

De praktijk van dokter Van Haga
In het huizenblok Meeuwenlaan/Fazantenweg gingen 31 kinderen en volwassenen dood door het geallieerde bombardement gericht op de Fokkerfabriek. In de kranten van 1943 stond dat er in de praktijk van huisarts Van Haga 29 mensen om het leven waren gekomen. Zoveel mensen in één wachtkamer? Dat was propaganda van de bezetters: “Kijk eens wat jullie vrienden gedaan hebben met hun bonnen!”. Maar het is zeker dat de eerste dagen allerlei verhalen de ronde deden, overal waren puinhopen.

F C B B C E A BC C VerkleindOp de hoek van de Meeuwenlaan

Er werden op die hoek Meeuwenlaan/ Fazantenweg drie huizen geraakt. In de praktijk van huisarts Van Haga op Meeuwenlaan 263 werden zoon Pieter van Haga en bellenmeisje Margaretha de Jong gedood. In woonhuis 261 moeder Groenewold en vier kinderen. In de apotheek op 259 drie jonge vrouwen die daar werkten: Sophia Metgod, Maria Boerma en Hendrika Keizer. Misschien was Jacob Metgod daar ook. In de woning boven de apotheek Christina van Wijk met haar zoon Christiaan.

 

Het verhaal van meneer De Jong
Meneer De Jong was in juli 1943 16 jaar. Als hij hoort dat de praktijk van huisarts Van Haga door een bom is geraakt, gaat hij op zoek naar zijn zusje Margaretha. Zij was bellenmeisje bij de dokter: ze hielp bij het openen van de deur.Kijk naar de video waarin meneer De Jong vertelt. Druk op deze LINK.

 

Schermafbeelding Om Verkleind

Schermafbeelding Om Verkleind

Verderop in de Fazantenweg

Fazantenweg Verkleind
Fazantenweg

100 meter van de Meeuwenlaan op de Fazantenweg werden aan beide kanten van de straat enkele woonhuizen geraakt door een bom. Er werden  daar 18 bewoners gedood. Aan de gevel van verbouwde huizen aan de evenzijde van de straat zie je een gevelsteen. Die is daar geplaatst na de herbouw in 1946. De gaten in de gevelrij (aan beide kanten van de straat) waren nog drie jaar na het bombardement te zien.

 

 

 

Twaalfde putdeksel
Op de hoek van Fazantenweg/Meeuwenlaan is in 2021 een twaalfde putdeksel geplaatst als herinnering aan de slachtoffers an de juli ’43-bombardementen. De namen daarop houden geen verband met de plek. Op de twaalf door Vogelbuurt en Van der Pekbuurt verspreide putdeksels zijn de namen in alfabetische volgorde geplaatst.