Scherm­afbeelding Om

Hagedoornplein: St. Ritakerk getroffen door bominslag

Ritakerk

Belangrijk: De namen van slachtoffers op dit putdeksel zijn alfabetisch gekozen. Die keuze staat los van de plek waar zij door een bominslag dodelijk werden geraakt.

Een bom boorde zich door het dak van de Ritakerk
Op 17 juli 1943 om 9 uur in de ochtend werd de St.Ritakerk tet Hagedoornplein vol geraakt door een zware brisantbom die gelukkig niet ontplofte. De parochie vierde die dag haar 25-jarig bestaan met een feestelijke eucharistieviering. De kerk was versierd met bloemen en  onder de vele gelovigen zaten ook 500 kinderen en hun onderwijzers. In de kerk vielen elf slachtoffers. Het St.Rosaklooster ernaast werd ook getroffen en daar vielen zeven doden.

Het aantal slachtoffers van drie bombardementen op de Fokkerfabriek had vele malen groter kunnen zijn als de bom wel ontploft was. Veruit de meesten van de 206 slachtoffers werden gedood bij het bombardement van 17 juli.

Bommenkaart 17 juli

Scherm­afbeelding Om

De Fokkerfabriek werd bij die aanval niet geraakt. Op het bommenkaartje is goed te zien dat de Van der Pekbuurt en de Laanweg het zwaar te verduren kregen. En in de Vogelbuurt vooral de Fazantenweg. Na die eerste aanval van 17 juli ontstond er in Noord angst voor herhaling. Men zocht zijn toevlucht bij familie en vrienden elders. Dat was niet voor iedereen weggelegd, en de Noorderlingen leefden in angst. Iedereen kende wel iemand die getroffen was: als gewonde, gezinslid, familie, vriendin, vriend of collega. Iedereen had het er over.

 

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Scherm­afbeelding Om Verkleind