Putdeksel Ranonkelkade

Bommen

RanonkelkadeEr werden in juli 1943 erg veel bommen van 227 kilo per stuk losgelaten.
Ze werden afgeworpen door geallieerde vliegtuigen.
Op 17 juli door 44 Amerikaanse B-17 bommenwerpers.
Op 25 juli door 12 Engelse vliegers met B-25 bommenwerpers.
Op 28 juli door Franse vliegers met 12 Douglas A-20 Havoc bommenwerpers.

Waarschuwing van Radio Oranje
De mensen in Noord waren via radio-uitzendingen uit Londen ( BBC en Radio Oranje) gewaarschuwd: de geallieerden gingen de Fokkerfabriek bombarderen. Sommige kinderen werden snel naar familie in de stad of buiten Amsterdam gestuurd. Sommige gezinnen pakten hun spullen en verhuisden snel naar een veiliger plek.

Luchtalarm
Luchtalarm was voor de bewoners van Noord gewoon geworden: vaak was het ‘loos’ alarm. Dan ging het om ‘overvliegers’ op weg naar Duitsland of terug. Misschien dachten sommige mensen op 17 juli 1943 dat ook dat het wel mee zou vallen. Maar veel kinderen van toen herinneren zich nu nog het gieren van de bommen in de lucht en het dreunen van de inslagen, de stofwolken waardoor je even niets meer kon zien en de branden die ontstonden.

Op zolder kijken naar de vliegtuigen
In de Van der Pekstraat hoorden twee jongens her luchtalarm. Ze renden naar de zolderkamer om goed naar de vliegtuigen te kunnen kijken. Hun vader riep vanaf het balcon naar boven: ze moesten direct naar beneden komen. Maar er was geen tijd meer om onder de trap te gaan zitten. De bom raakte hun huis. Gerrit van Leeuwen was zeven jaar en raakte in de Van der Pekstraat 59 bv bekneld tussen muren. Zijn vader stierf in de tuin achter het huis. Gerrit overleed op 8 augustus aan zijn verwondingen. Zijn jongere zusje heeft haar hele leven die gebeurtenissen niet meer kunnen vergeten.
De oma van Harry Sablerolle – hij was toen negen jaar – woonde in de Van der Pekstraat tegenover de gebombardeerde huizen en winkels. Heel lang was hij doodsbang als er luchtalarm was.Wingerdweg Rosaschoolk

Schoolvakantie
Op 17 juli begonnen de schoolvakanties. Voor de meeste kinderen werd het een heel andere vakantie. Veel kinderen en volwassenen uit de buurt waren door de bommen gedood of waren gewond. En iedereen was vreselijk geschrokken. Luchtalarm en overvliegende bommenwerpers waren geen pretje meer. Iedereen wist wat er kon gebeuren.
Na de vakantie konden niet alle kinderen naar hun oude school. De St.Rosaschool aan de Wingerdweg was gebombardeerd en moest hersteld worden.

 

Titel: Putdeksel Ranonkelkade
Adres: Ranonkelkade, hoek Geraniumweg
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018