Putdeksel Distelplein

Fokker

Distelplein Fokker was een Nederlandse vliegtuigbouwer. Hij had vanaf 1919 een grote vliegtuigfabriek aan de Papaverweg 31-35 in Amsterdam-Noord. In de Tweede Wereldoorlog moest de fabriek voor de bezetters werken. Daarom wilden de geallieerden de fabriek bombarderen. De drie bombardementen in juli 1943 moesten de fabriek uitschakelen.

Werken voor de bezetters 
De Fokkerfabriek moest al vanaf 1940 voor de Duitse luchtmacht werken. Een Duitser had de leiding. De Nederlandse arbeiders moesten Duitse vliegtuigen repareren. De fabriek zette vanaf 1943 ook de Duitse Arado Ar-196 watervliegtuigen in elkaar. De onderdelen werden ergens anders gemaakt.

Sabotage
Sommige  werknemers probeerden het werk te saboteren, zodat er veel misging: bouwtekeningen werden verstopt, machines gingen kapot en vliegtuigen kregen motorpech. Dat was een daad van verzet tegen de Duitsers. Daarom werden zeven werknemers werden opgepakt en zes daarvan hebben de oorlog niet overleefd. In de hal van de Nieuwe Noorder staat een klein monument dat hun verzet en hun dood herdenkt.

Fokker Klein

Camouflage
De Duitsers wilden de fabriek beschermen tegen luchtaanvallen. Daarom werden de gebouwen bedekt met grote netten. Daarop stonden nep-woningen en nep-bomen. Vanaf de grond was het een raar gezicht. Fokker Maar daardoor zag de fabriek er van bovenaf uit als een groep eenvoudige woningen.  Maar de geallieerden wisten dat en kenden de locatie van de fabriek.Camouflage

Een van de ooggetuigen vertelde hoe hij met zijn broer foto´s maakte van de Fokkerfabriek. Achter op hun fiets stond een schoenendoos met een verstopte camera: de lens keek door een gaatje in de doos. Ze deden alsof ze de fietsband oppompten en namen dan stiekem foto´s die via het verzet naar London werden gestuurd.

Weinig bommen op de fabriek
Op 17 juli 1943 trof geen van de bommen de fabriek.
Op 25 juli waren maar 9 van de 151 bommen bommen raak.
Bij het bombardement van 28 juli misten alle 48 bommen de fabriek.
Toch haalden de Duitsers veel weg uit Noord.

De verwoeste delen van de fabriek werden niet herbouwd.

Fokker Vernield Fokker Vernield

Titel: FOKKER
Adres: Distelplein, aan de Distelweg
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018