Putdeksel Van der Pekplein

War Pigeon

Van Der PekpleinWar Pigeon SPY verwijst naar verzet tegen de Duitsers. Postduiven konden niet alleen brieven bezorgen. Ze konden vanuit de lucht ongezien de Duitse linies fotograferen (is wel gebeurd) of bijvoorbeeld de Fokkerfabriek (is niet gebeurd). De oorlogsduiven waren goede spionnen en een soort verzetstrijders. Drones waren er toen nog niet.

Duivenbrigade in Amsterdam
De Amsterdamse politie kreeg daarom een duivenbrigade. Die agenten moesten losvliegende postduiven in de gaten houden. Vanaf 1942 mocht je in Amsterdam geen postduiven meer houden. De duivenhouders moesten van elke duif een geringd pootje inleveren. Ze leverden daarmee het bewijs dat het dier dood was.

Camouflage
De Duitsers wilden de fabriek beschermen tegen luchtaanvallen. Daarom werden de gebouwen bedekt met grote netten. Daarop stonden nep-woningen en nep-bomen. Vanaf de grond was het een raar gezicht. Fokker Maar daardoor zag de fabriek er van bovenaf uit als een groep eenvoudige woningen.  Maar de geallieerden wisten dat en kenden de locatie van de fabriek.Camouflage

Een van de ooggetuigen vertelde hoe hij met zijn broer foto´s maakte van de Fokkerfabriek. Achter op hun fiets stond een schoenendoos met een verstopte camera: de lens keek door een gaatje in de doos. Ze deden alsof ze de fietsband oppompten en namen dan stiekem foto´s die via het verzet naar London werden gestuurd.

Schuilen Onder Trap
Schuilen Onder Trap

Schuilen onder de trap

Er waren in Amsterdam-Noord wel een paar schuilkelders, zoals in de Van der Pekstraat.Maar het waren er veel te weinig voor alle bewoners. Wat moest je dan doen bij luchtalarm? Mensen kregen het advies onder de trap te schuilen. Daar had je de grootste kas van overleving als het huis zou instorten. Maar tegen een voltreffer beschermde die niet.

Van Der Pek Hoog

Voltreffer in de Van der Pekstraat
In de Van der Pekstraat werd het hoge winkelblok met o.a. het postkantoor getroffen door een voltreffer. Op de foto is de zien dat het eerste deel geheel instortte en van de huizen ernaast de bovenste verdieping. In een video vertelt van mevrouw Van Leeuwen – die toen een kleuter was – wat zij zich daarvan herinnert.

 

 

 

 

Titel: Putdeksel Van der Pekplein
Adres: Van der Pekplein, tegenover Keppler
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018