Schermafbeelding Om

17 juli 2021: Herdenking slachtoffers bombardementen juli 1943 in Noord

Op zaterdagmorgen 17 juli 2021 werd  een besloten herdenking gehouden op de Nieuwe Noorder. Bij geallieerde bombardementen op de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord in juli 1943 troffen de meeste bommen woonhuizen, gebedshuizen, scholen en winkels. Daarbij kwamen 206 kinderen en volwassenen om het leven. Door de 1,5 meter-regel konden slechts 25 personen op uitnodiging bij de plechtigheid aanwezig zijn.
Hieronder o.a. video’s van
De herdenking op 17 juli 2021.
De toespraak van Esther Lagendijk, namens het stadsdeelbestuur.
Het gedicht van Harry Sablerolle.
Een gesprek van twee ooggetuigen:
Ans en Nolda zaten in de St.Ritakerk toen de bom insloeg.
De herdenking door kinderen van groep 7 van OBS De Piramide, begin juli 2021.
Je kunt hieronder ook de lijst van slachtoffers bekijken en de verhalen over Jan Berkelaar en over de slachtoffers van het blok Fazantenweg/Meeuwenlaan downloaden.

KLIK OP DE AFBEELDING OM VIDEO TE STARTEN

Schermafbeelding Om

Schermafbeelding Om     Schermafbeelding Om

Schermafbeelding Om VerkleindSchermafbeelding Om Verkleind

 

Programma
Namens het stadsdeelbestuur spreekt Esther Lagendijk. Zij vraagt aandacht voor de verliezen van mensenlevens en de diepe ontreddering die de bombardementen in 1943 teweegbrachten. Ze benadrukt hoe belangrijk het is ons bewust te blijven van het voorrecht hier nu in vrede te leven. Dat is niet vanzelfsprekend. Het is ook belangrijk te beseffen dat goed en kwaad door elkaar kunnen lopen en dat geweld en haat, van welke kant ook, pijn doet en grote gevolgen heeft.
Onder de slachtoffers van het bombardement op 17 juli was Jan Berkelaar uit Vinkeveen die als arrestant opgesloten zat in het politiebureau aan de Adelaarsweg. Ten onrechte werd lang gedacht dat Berkelaar een zwendelaar was die bonnen vervalste. In werkelijkheid zat hij in het verzet en waren de vervalste bonnen bestemd voor ondergedoken joden en verzetsstrijders. Vorig jaar is het vrijwilligers in Vinkeveen eindelijk gelukt Jan Berkelaar eerherstel te geven en hem alsnog geplaatst te krijgen op de Erelijst van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het is belangrijk zijn verhaal en dat van alle anderen die door oorlogsgeweld om het leven kwamen in herinnering te houden en voort te vertellen. We mogen hun niet vergeten.

Na het blazen van de taptoe wordt door de aanwezigen een minuut stilte gehouden. Daarna legt Esther Lagendijk samen met een van de overlevenden namens het stadsdeelbestuur een krans. Daarna krijgen de andere aanwezigen de gelegenheid bloemen te leggen en even bij het monument stil te staan. Ter afsluiting van de plechtigheid leest Harry Sablerolle – getuige van toen – een gedicht voor.

Na de plechtigheid volgt een stille wandeling langs de tien graven van slachtoffers die nu nog op de Nieuwe Noorder begraven liggen. Enkele jongeren leggen daar namens alle aanwezigen zonnebloemen neer.

Er is nu GEEN wandeling langs de herinnerings-putdeksels in de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt. Het is de bedoeling die wandeling in september/oktober te houden wanneer het 12e putdeksel op de hoek Meeuwenlaan/Fazantenweg officieel wordt onthuld. Dan heeft ook het putdeksel dat eerder al op het Mosveld lag en nu tijdelijk verwijderd is, daar een nieuwe plek heeft gekregen.

KLIK OP DE AFBEELDING OM DE SLACHTOFFERLIJST TE BEKIJKEN
Schermafbeelding Om

 

 

KLIK OP DE AFBEELDING OM DE PDF DOWN TE LOADEN

Schermafbeelding Om

Schermafbeelding Om