Schermafbeelding Om Verkleind

11 en 12 september: Waterlandsche zeedijk open monument

Schermafbeelding Om Verkleind

RONDLEIDING
Bij de Buiksloterkerk start op 11 en 12 september 2021 tussen tussen 10.00 en 16.00 uur elk half uur een rondleiding door de kerk, over de begraafplaats en langs de Waterlandsche zeedijk (in Buiksloot). In de kerk zijn boeken over Amsterdam-Noord en Waterland te koop. START bij de kerk

WAAROM DIE AANDACHT?
De Waterlandsche zeedijk is het oudste monument van Amsterdam-Noord. Tijdens de open monumentendagen van 11 en 12 september besteden we daar extra aandacht aandacht aan. De dijk beschermde het veengebied van Waterland zeker acht eeuwen lang tegen het zeewater van de Zuiderzee (eerst Almere).

RAAMPOSTER
Historisch Centrum Amsterdam-Noord heeft de bewoners van de dijk gevraagd de raamposter van de Waterlandsche zeedijk zichtbaar aan of bij hun huis op te hangen. Het gaat om: Oostzanerdijk, Landsmeerderdijk, Buiksloterdijk (ook de Leeuwarderweg), Nieuwendammerdijk, Schellingwouderdijk en Durgerdammerdijk. Op die manier wordt tijdens de open monumentendagen (en daarna) duidelijk gemaakt dat die straatnamen delen van de Waterlandsche zeedijk aanduiden. Op kleine onderbrekingen na – bij de Buiksloterbreek en de Monnikendammerweg – vormen de delen nog steeds één geheel.

RONDLEIDINGEN
Op 11 en 12 september organiseert Open Monumentendagen rondleidingen in de volgende monumenten in Noord.
– Buiksloterkerk, Waterlandse zeedijk en Kapiteinshemel in Buiksloot,
– Krijtmolen d’Admiraal, Noordhollandschkanaaldijk
– Meerpadkerk Nieuwendam,
– Café ’t Sluisje Nieuwendam,
– Schellingwouderkerk,
– Oude Taveerne Durgerdam,
– Voormalige kapel en Raadhuis Durgerdam,
– Ransdorper toren,
– Raadhuis Ransdorp