The True North Dec By Mathieu Van Den Berk Verkleind

Flock theater: ware verhalen over Noord

Wie die avonden bij de tv bleef voor de kwartfinales van het WK voetbal heeft veel gemist. Liefhebbers kwamen in groten getale genieten. De improvisaties werden gedaan door een divers gezelschap van 10 improvisatie-acteurs. Echte verhalen uit de geschiedenis van Noord werden verteld door vrijwilligers van Museum Amsterdam Noord en Historisch Centrum Amsterdam Noord.
Alles maar één keer gespeeld
De twee voorstellingen van The True North waren letterlijk onherhaalbaar doordat elk verhaal een keer verteld werd en de tweede avond niet herhaald werd. Die verhalen gingen bijvoorbeeld over jeugdherinneringen zoals de dode tuinman in het Volewijckerspark en een tewaterlating op de NDSMwerf, maar ook stukken uit de oudere geschiedenis van Noord werden verteld: de twisten van boeren en dijkbewoners over wie de zeedijk moest onderhouden in de 16e eeuw of de vraag waarom Rembrandt Elsje Christiaens tekende toen ze na executie op de Dam aan een paal op het Galgenveld werd opgehangen. Er werd direct na het beluisteren van zo’n verhaal zonder overleg geïmproviseerd. Soms heel herkenbaar, soms vervreemdend of absurdistisch, soms energiek en komisch, soms ingekeerd en dramatisch. Met en zonder tekst en met veel muziek, dans en beweging en passende belichting.
Uniek weefsel van mime en drama

Het was heel verrassend te zien dat een verhaal zo werkend telkens een andere dimensie krijgt en ook hoe de ene improvisatie in de andere overgaat en van toon en inhoud verandert als spelers instappen of uitstappen. Soms vinden er simultaan improvisaties plaats die verschillende kanten belichten. Het ene moment kijk je naar het spel van kinderen, een tinder date, een familieruzie of een rechtszaak, even later start een speler met een enkel gebaar een beweging en beeldt de groep direct aansluitend een schip uit dat – heel passend – in de NDSM-hal vanaf de helling het IJ inglijdt. Alles niet ingestudeerd en geregisseerd, maar spontaan geïmproviseerd.

Passie voor improvisatietheater
De improvisaties door de 10 spelers waren het product van 9 weken training door Laura Doorneweerd-Perry. Met hun gezelschap Flock Theatre willen Laura en Gael Doorneweerd-Perry een community creëren van improvisatiestudenten en professionele improvisatoren en improvisatie naar onbekende gebieden brengen. Werkend in het NDSM Theater creëren ze een lokale gemeenschap van mensen met een passie voor improvisatie: actief spelend en actief belevend.

In januari 2023 starten nieuwe cursussen waarvoor de inschrijving nu openstaat: flock-theatre.com