Schermafbeelding Om Verkleind

Begoniastraat 6 huis gemeentelijk monument

Schermafbeelding Om Verkleind Schermafbeelding Om Verkleind

Blijft het nu bewaard als museumpje en informatiecentrum?

Op 3 november 2020 heeft het interieur van het voormalige melkwinkeltje Begoniastraat 6 huis de status van gemeentelijk monument gekregen.

Hoe gaat het nu verder? Blijven in de winkelwoning alle gebruikssporen van de afgelopen 100 jaar bewaard of gaat Dura Vermeer deze authentieke winkelwoning woning? Of blijft het interieur van de winkelwoning in de huidige staat met alle gebruikssporen van 100 jaar werken en 50 jaar wonen behouden? Kan het dan een informatiecentrum en museumpje worden waarin het verhaal van de melkoorlog, de volkshuisvesting en de teloorgang van de kleine winkeltjes in de Van der Pekbuurt verteld blijft worden, ook aan jongeren en  nieuwe generaties bewoners? We weten dat daar veel belangstelling voor is. In de 14 weekends dat we rondleidingen gaven kwamen er zo’n 1400 bezoekers.

De aanwijzing van het interieur tot gemeentelijk monument is een belangrijke eerste stap. Stadsherstel wil de winkelwoning aankopen om het winkeltje in de huidige staat te bewaren. Ymere en Dura Vermeer maken er liever een aan een particulier te verkopen winkelwoning van. Het interieur van dat woonhuis wordt dan een beetje zoals in de museumwoning van Het Schip in de Spaarndammerbuurt en HATO in Tuindorp Oostzaan. Veel van het authentieke van het interieur van nu – gelegen in de gebruikssporen – gaat dan verloren.

 

Domweg nooit gerenoveerd

Het interieur van Begoniastraat 6 huis is als door een wonder in honderd jaar nauwelijks veranderd. Van januari 1920 tot 1974 was er een melkwinkel gevestigd. Vanaf 1969 was het een bedrijfspand en dat is het nu nog. Melkwinkels waren in de jaren zestig meer en meer kleine kruideniertjes geworden en de voorraad grote artikelen zoals wc-papier, maandverband en wasmiddelen werd in de woonvertrekken opgeslagen. Toen de toenmalige uitbaters Maarten Boon en Len de Graaf het woningbedrijf vroegen op eenhoog te mogen wonen, onttrokken ze de drie woonvertrekken van het winkeltje aan het woningbestand. Ze moesten daarom 8500 gulden boete betalen. Het gevolg was dat de winkel een bedrijfspand werd en bleef en dat de latere uitbater niet de behoefte voelde alles grondig te renoveren. Terwijl je in de hele Van der Pekbuurt vrijwel nergens meer originele details van het interieur van de winkeltjes en woningen terugvindt, zijn die in Begoniastraat 6 huis vrijwel allemaal nog aanwezig, vaak nog met de originele kleuren.

Herinnering aan de volkshuisvesting van toen en die in het nu laten herleven
Doordat in de Van der Pekbuurt steeds meer woningen verkocht worden, verandert het karakter van de buurt. Gebouwd als een volkshuisvestingswijk krijgt de Van der Pekbuurt steeds meer het karakter van een buurt voor de middenklasse. Tussen de koophuizen die binnenkort van binnen totaal gerenoveerd zijn, kan Begoniastraat 6 huis een plaats van herinnering worden: in authentieke staat bewaard met alle gebruikssporen van 100 jaar werken en 50 jaar wonen. Een plek waar verteld wordt en te zien is waar het bij volkshuisvesting om draaide en hoe die teloor ging. Ook een plek om te bewaken en te bevorderen dat er betaalbare huizen voor de laagbetaalden in Noord blijven.

Contact

nu

Doordat

Schermafbeelding Om Verkleind Schermafbeelding Om Verkleind
E E B B A D C F DD C Verkleind

De winkel
Ymere heeft Begoniastraat 6 huis tijdelijk aan het Historisch Centrum Amsterdam-Noord in gebruik gegeven. We hebben de winkel  ingericht met geleende spullen, onder andere van het Grietje Tump-museum in Landsmeer en van particulieren.

Schermafbeelding Om Verkleind

De woonkamer
Er is nog een foto uit 1920 waarop de eerste uitbaters – Albert Lust en Grietje van Vuure – in de woonkamer zitten. Op basis daarvan kozen we het gebloemde behang. De familie Lust bleek nog de oorspronkelijke boekenkast te hebben.

Schermafbeelding Om Verkleind

Het halletje en de trap
Al het opstaande houtwerk, bijna alle deuren en de trap naar de kamer op eenhoog zijn bewaard gebleven en bleken – net als de muren – nog terug te brengen tot de oorspronkelijke kleuren. Die kleuren kwamen onder platen houtboard en enkele verflagen tevoorschijn.

Schermafbeelding Om Verkleind

De behangselmuur
In de slaapkamer beneden troffen we zeven lagen behangselpapier aan van de zes opeenvolgende melkwinkeliers. Van hun nabestaanden kregen we informatie en  foto’s.

Schermafbeelding Om Verkleind

Eenvoudige aankleding
We hebben aan de wanden summiere informatie opgehangen. Bezoekers kregen van onze gidsen een rondleiding: in elk vertrek ander verhaal.

C A BE C DBCAA B C Verkleind

De poort 
Iets verderop in de straat had de melkwinkel een spoelhok / opslagruimte. De monumentale poort was geen onderdeel van de aanvraag en heeft niet de status gemeentelijk monument gekregen.  

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann