HEB JE NOG OUDE FOTO’S? BIJVOORBEELD VAN FAMILIE, VAN SCHOOL, VAN JE WINKEL OF BEDRIJF, VAN DE STRAAT OF DE BUURT WAAR JE WOONDE?
Kom die foto’s eens laten zien en vertel vooral waar en wanneer ze gemaakt zijn en wat er op te zien is.
We hebben een fotoarchief met scans van meer dan 100.000 foto’s van Amsterdam-Noord die in ons centrum Johan van Hasseltweg 32-b zijn te raadplegen.
Vermist na het julibombardementen 1943
Op 17 juli 1943 werd de woning van de familie Baartwijk, Kwartelstraat 4 boven, door een voltreffer verwoest. Alida Baartwijk-Dal (1895-1943) kwam daarbij om het leven, maar er is niets van haar teruggevonden. Ze bleef vermist, zodat haar man en twee kinderen (toen 21 en 20) en familie, vrienden en buren haar niet konden begraven. Haar naam staat (verkeerd gespeld) op het herdenkings-putdeksel op het Thijsseplein.
Onlangs bracht haar kleindochter Anneke deze foto’s die haar opa en haar vader altijd bewaard hebben zonder er veel over te willen vertellen. De gebeurtenissen van toen hadden een te diepe wond geslagen.
Het zijn unieke foto’s die een indrukwekkend beeld geven van de verwoesting. Anneke vertelde ons op video wat er op de foto’s te zien is en wat zij uit overlevering nog weet van de gebeurtenissen van toen en van haar grootmoeder. Zo zijn we in staat bij de naam van Alida Baartwijk-Dal nu ook te vertellen wie zij was.
Zie Getuigen verhalen: wie vertelt en wie luistert?
Gelukkig kennen we de namen NOG
Deze foto uit 1895 toont de kinderen en de leidsters van de bewaarschool van Buiksloot, die toen gevestigd was op nummer 236. Wij weten nu NOG wie er op de foto te zien zijn en wanneer het was, doordat Antje Mulder, toen ze al bejaard was, de namen en gegevens achterop heeft geschreven. Ze vertelde er ook over aan haar dochter Go Von Glahn-Melse die het doorvertelde aan Margreet Visser.
In De Bewaarschool van Buiksloot: bewaarschool of bewaarplaats? (2012) van Margreet Visser staat bij die foto: ‘Dit is de oudste mij bekende foto van de bewaarschool. Achter de 22 kinderen staat rechts Mej. E. van Roijen en links helpster M.Roele. Op de foto, onder het kruisje, staat Evert Mulder(1890). Hij was het oudste kind van Willem Mulder en Geertje Vorst. Hij stierf op 27 mei 1895, kort na het maken van de foto. Eerder dat jaar hadden Evert en zijn 2-jarige zusje Antje mazelen gekregen, maar daar waren ze van genezen. Het was de enige foto die de familie Mulder van hem had.’
Waarschijnlijk heeft zijn moeder de foto lang in haar tasje of in haar bijbeltje bij zich gedragen.
Beschrijven en doorvertellen verlegt de nog-lijn. Mensen blijven NOG bestaan zolang wij elkaar vertellen wie ze waren en wat ze voor anderen betekenden.
Kees Fens schreef daarover: