Boekpresentatie

Stadsdeelvoorzitter ontvangt Schellingwoudeboek

Stadsdeelvoorzitter Esther Lagendijk kreeg dinsdag 16 juni het boek Schellingwoude, leven op de scheiding van water en land aangeboden uit handen van Jeannette van der Stelt van Historisch Centrum Amsterdam-Noord. Niet in de muziektent zoals het plan was, maar in het kerkje, dat Stadsherstel ter beschikking had gesteld in geval van regen. Het boek verscheen al eind maart, maar de corona-maatregelen vertraagden de officiële aanbieding. Inmiddels zijn er bijna 500 exemplaren verkocht.

Aan de kleine kring aanwezigen vertelde eindredacteur Jeannette van der Stelt hoe verbaasd de bewoners zijn dat over hun kleine dorp zoveel te vertellen is. Het heeft grootse werken bij de voor- en de achterdeur overleefd, zoals de aanleg van de Oranjesluizen, de brug en de ringweg. Toch heeft het zijn eigenheid op dat mooie plekje aan het IJ weten te behouden. Die eigenheid zal ook in de toekomst moeten worden verdedigd.

SchellingwoudeboekBij het overhandigen bedankte Jeannette van der Stelt het stadsdeelbestuur voor de financiële steun. Peter de Graaf, Wendelien Halbertsma en drie vrijwilligers van het Historisch Centrum bezochten archieven en schreven de tekst. Veel Schellingwouders deelden hun kennis, en leverden verhalen en foto’s aan. Het voorwoord is van de hand van burgemeester Femke Halsema. Philipp van Ekeren, woonachtig in Schellingwoude, verzorgde de aantrekkelijke vormgeving.

In haar dankwoord zei Esther Lagendijk dat het boek een brede kring van lezers verdient binnen en buiten Amsterdam. Zij kon zich goed voorstellen dat de bewoners van Schellingwoude heel trots zijn op dit dikke boek over de geschiedenis van hun dorp.

Bestellen: https://hcan.nl/home/nieuw-boek-over-schellingwoude-nu-te-koop/