Scherm­afbeelding Om Verkleind

Verantwoording en disclaimer

Digitaal oorlogsmonument

In Noord 1940-45 brengt Historisch Centrum Amsterdam Noord informatie bijeen over mensen, adressen en gebeurtenissen in Noord.  Wat we over de jaren heen hebben onderzocht en verzameld, is nu in één webpagina samengebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van openbare gegevens en van informatie en verhalen van nabestaanden en getuigen.  In het verleden lag daarbij iets meer de nadruk op slachtoffers van de bombardementen in Noord en omgekomen verzetsstrijders. In 2022  is een begin gemaakt met een breder onderzoek naar de joodse geschiedenis in Noord:

  • de joodse inwoners van Noord die bij de razzia op personeel van Hollandia Kattenburg werden gedeporteerd en vermoord,
  • de tijdelijke joodse bewoners van Asterdorp en de leerlingen van de Joodse school,
  • andere joodse families van wie het laatste woonadres in Noord was.

We sluiten daarbij aan bij een ontwikkeling die al eerder is ingezet door bijvoorbeeld Joods monument en recenter door Oorlogslevens, een organisatie waarmee we onze gegevens delen. Ook wordt nauw samengewerkt met de Stichting Stolpersteine.

Juistheid van de gegevens

Noord 1940-45 is een database met (openbare) persoonsgegevens, adressen en wederwaardigheden van slachtoffers van de Holocaust (waarvan het laatste adres in Noord was), slachtoffers van de bombardementen in Noord en verzetsstrijders. Het HCAN kan echter niet instaan voor de foutloosheid van de gegevens. Nog steeds blijkt uit onderzoek en reacties van nabestaanden en betrokkenen dat ook gegevens uit openbare bronnen moeten worden bijgesteld.