J.P. THIJSSEPLEIN

Scherm­afbeelding Om

Jac. P. Thijsseplein

Piloten
In juli 1943 werd de Fokkerfabriek drie keer aangevallen. De meeste Amerikaanse, Engelse en Franse piloten waren erg jong en hadden weinig ervaring. De bemanning van de bommenwerpers die op 17 juli 1943 de Fokkerfabriek probeerden te raken, wierpen per ongeluk van 6700 meter hoogte 159 brisantbommen op de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt. Het was hun eerste missie in vijandelijk gebied.
Je ziet op het putdeksel ‘Piloot’ het kleine dashboard uit een cockpit van toen. De piloten vlogen zonder computers, die waren er nog niet. Ze hadden het bombarderen nooit met een computer kunnen oefenen. Alleen in het voorste toestel was er apparatuur om de bommen te richten. De toestellen die daarachter vlogen moesten reageren op het afwerpen van de bommen door de bemanning van de vliegtuigen direct voor hen.

Scherm­afbeelding Om
J P Thijsseplein

Belangrijk: De namen van slachtoffers op het putdeksel zijn alfabetisch gekozen. Hun vermelding hier staat los van de plek waar de slachtoffers door een bominslag om het leven zijn gekomen.

FLORA
Het J.P.Thijsseplein had voor de Tweede Wereldoorlog een andere naam: HEIMANSPLEIN. In 1940 besliste de Duitsgezinde burgemeester Voûte dat straatnamen genoemd naar Joden vervangen moesten worden. Het Heimansplein werd toen Eschdoornplein en de Heimansweg werd Eschdoornweg. Na de oorlog werden de straatnamen hersteld. Maar het Heimansplein werd toen Jac. P. Thijsseplein, genoemd naar de man met wie Heimans in 1899 de Geïllustreerde flora van Nederland publiceerde, een overzicht van de in Nederland bloeiende planten en bloemen.