Scherm­afbeelding Om

FAZANTENWEG, HOEK MEEUWENLAAN

Esculaap
Het putdeksel Esculaap verwijst naar apotheek en de praktijk van huisarts Van Haga die zich aan de kop van de Fazantenweg op de Meeuwenlaan bevonden. Die werden met de daar tussen liggende woning van de familie Groenewold door een bominslag met de grond gelijk gemaakt. Het ontwerp is mede geinsprireerd door tekeningen van leerlingen van de Elzenhagenschool. De Esculaap en de bloemetjes verwijzen naar de praktijk van de huisarts en de bloemetjes naar het jurkje van Margaretha de Jong die daar bellenmeisje was. Toen haar broer haar zocht zag hij een glimp van haar jurkje toen er een slachtoffer op een vrachtwagen werd gelegd. De kruisen verwijzen naar de 29 slachtoffers die er verderop in de Fazantenweg en op de hoek van Fazantenweg Meeuwenlaan op 17 juli 1943 vielen.

Scherm­afbeelding Om
Fazantenweg

Belangrijk: De namen van slachtoffers op het putdeksel zijn alfabetisch gekozen. Hun vermelding hier staat los van de plek waar de slachtoffers door een bominslag om het leven zijn gekomen.

Propaganda
Het kwam de Duitse bezetter goed uit dat geallieerde bommen zoveel slachtoffers maakten. In kranten verscheen het bericht dat 29 mensen in de wachtkamer van een huisarts door een voltreffer werden gedood. Onderzoek heeft recent onomstotelijk vastgesteld dat dat bericht onzin is.

VERHAAL FAZANTENWEG/MEEUWENLAAN
VIDEO HET VERHAAL VAN MENEER DE JONG