Putdeksel Meidoornweg

Vliegtuigen B

Meidoornplein PutOp zondag 25 juli 1943 voerden Engelse vliegers een aanval uit op de Fokkerfabriek. Het werken voor de Duitse luchtmacht moest stoppen. De Engelsen vlogen in kleinere toestellen: Mitchell B-25 bommenwerpers die lager konden vliegen.

Geleerd van eerdere fouten
Omdat het bombardement van 17 juli 1943 zo fout was gegaan, werden nu kleinere bommenwerpers ingezet. Het Duitse afweergeschut kon die minder makkelijk raken en daardoor konden ze lager vliegen.  De piloten konden bovendien hun doel beter zien. Iedere Mitchell had acht brisantbommen van 227 kilo bij zich.

Mitchel B
Mitchel B

Aanval half mislukt, vier burgers gedood
De RAF, de Engelse luchtmacht, wierp de bommen om drie uur ’s middags af. De Fokkerfabriek werd maar door negen van de 80 bommen geraakt. Twee vliegtuigen hadden een technisch probleem en konden hun bommen niet lossen. Onder de burgers van Noord vielen vier doden en enkele zwaargewonden. De angst voor de bommen werd in Amsterdam steeds groter.

Anne Frank hoorde het bombardement in het Achterhuis:
Anne Frank schreef over de bombardementen van 17 juli 1943 in haar dagboek: “Zondag is Amsterdam-Noord heel zwaar gebombardeerd. De verwoesting moet ontzettend zijn. Hele straten liggen in puin en het zal nog lang duren, voordat de mensen opgedolven zijn. Tot nu toe zijn er 200 doden en ontelbare gewonden; de ziekenhuizen zijn propvol. Je hoort van kinderen die verloren in de smeulende ruïnes naar hun dode ouders zoeken. Rillingen krijg ik als ik nog aan het doffe, dreunende gerommel in de verte denk, dat voor ons een teken van de naderende vernieling was.”

Geen succes voor de Duitse Wehrmacht
Het was de Duitsers niet gelukt de Engels bommenwerpers uit de lucht te schieten. Wel schoten Duitse Messerschmidts twee Engelse Spitfires neer die de bommenwerpers in de lucht moesten beschermen. Een Engelse piloot kwam in Broek in Waterland terecht en werd gevangen genomen. De tweede viel in zee bij Wijk aan zee, waar hij voor de neus van de Duitsers door een Brits reddingsteam werd opgepikt.

 

 

Titel: Vliegtuigen B-25
Adres: Meidoornweg tegenover Meidoornplein
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018