Putdeksel Lupineplein

BANG

LupinepleinHet putdeksel BANG heeft twee betekenissen:
BANG is het geluid van de inslag van een bom
en de mensen in Amsterdam-Noord waren daarna extra BANG voor bommen.

Was BANG het echte geluid?
De inslag van een bom klonk eigenlijk anders. Mensen die het hoorden, zeggen: ‘het was een rommelend geluid, zoiets als het laten zakken van een zware ankerketting’ of zoiets als ‘een daverend kolossaal stalen rolluik dat over je werd uitgerold’.

Waren de mensen BANG?
Tijdens het luchtalarm sloeg bij een moeder de schrik om het hart: haar dochtertje was buiten om even een cadeautje te kopen. Zij ging haar kind zoeken en was op straat tijdens het bombardement. Gelukkig kon ze schuilen in de gang van een drogisterij en bleef zo gespaard.

De namen op de putdeksels
Op de rand van de putdeksels staan de namen van de slachtoffers. Maar let op. De namen staan er in alfabetische volgorde op. Pieter de Lange van Duizendschoonstraat 5 was op bezoek bij zijn grootmoeder Christina Zwaal-Panhorst in de Mussenstraat 23 hs. Ze werden samen in de Mussenstraat door een bom gedood. Ze zijn ook samen begraven op de Noorderbegraafplaats (de Nieuwe Noorder).

Lupine
Lupine

Maar ze staan niet samen op één putdeksel omdat oma’s achternaam Zwaal was en Piet heette De Lange. De naam van Piet staat op het putdeksel BANG, die van zijn oma om het putdeksel Fokker dat bij het Distelplein ligt. Hun namen staan op twee putdeksels ver van het huis in de Mussenstraat.

Bomkrater maakte een keldergat
Twee huizen op de hoek van het Lupineplein en de Ganzenbloemstraat zijn na de oorlog herbouwd. De bomkrater was zo diep dat deze huizen een kelder hebben gekregen.

 

Titel: BANG
Adres: Lupineplein
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018