Putdeksel Hagedoornplein

Bommenkaart

Hagendoornplein PutDe stippenkaart laat zien waar de bommen van 17 juli 1943 vielen. De Fokkerfabriek werd niet geraakt. Alle bommen vielen op woonwijken. De kaart is door een Amsterdammer gemaakt. Op zijn fiets ging hij naar alle gebombardeerde wijken in Amsterdam en tekende daar de bomkraters in. Na 17 juli 1943 is hij daarmee gestopt. Bekijk het filmpje van de bommenkaart.

Van der Pekbuurt en Gentiaanbuurt
De meeste bommen kwamen op 17 juli 1943 in de Van der Pekbuurt en de Gentiaanbuurt terecht. Daar vielen de meeste slachtoffers.

Bommenkaart

Stel je voor: overal in de woonwijk waren ruïnes. Die zag je tot lang na de bevrijding elke dag. Op school miste je een of meer leerlingen uit de klas, in de buurt miste je kinderen met wie je vroeger speelde. Buren die je goed kende waren er niet meer.

Latere bombardementen
Bij de twee latere bombardementen, op 25 en 28 juli, werden ook andere buurten getroffen. Die bominslagen zijn bekend door de luchtfoto’s die de geallieerden tijdens de bombardementen maakten.

EschdoornwegPolitieagent hoek Heimansweg en Hagendoornplein
Het hoekhuis op deze foto was na het bombardement nog bewoonbaar: er kijkt iemand vanuit de dakkapel de straat in. De overzijde van de straat werd weggevaagd. Na de oorlog werden die huizen en een even verder gelegen huizenblok herbouwd.

Joodse namen moesten verdwijnen
De agent stond op de hoek van de Eschdoornweg en het Hagendoorplein (klik de foto aan en lees de naambordjes). De Eschdoornweg heette eigenlijk Heimansweg. Eli Heimans was een bekende natuurbeschermer en hij was joods. Daarom liet de Duitsgezinde burgemeester Voûte in augustus 1942 de naam van Heimans verwijderen: Heimansplein en Heimansweg gingen toen officieel Eschdoornplein en Eschdoornweg heten. Maar waarschijnlijk trok niemand zich daar iets van aan. De naambordjes werden wel vervangen.

Al op 18 mei 1945 werd de weg weer gewoon naar Heimans vernoemd. Het plein werd toen vernoemd naar Jac.P. Thijsse. Hij was een bekende natuurbeschermer die veel met Heimans samenwerkte. Die mannen passen in een wijk waar alle straten en pleinen plantennamen dragen.

Titel: Putdeksel Hagendoornplein
Adres: Hagendoornweg, hoek Heimansweg
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018