Dia

Waar de bommen vielen (geheel herzien en uitgebreid)

Bij de herdenking van de slachtoffers van de juli-bombardementen ’43 op Amsterdam-Noord, werd een geheel herziene en aangevulde druk van het boekje ‘Waar de bommen vielen’ aangeboden aan stadsdeelbestuurder Yassmina El Ksaihi.
Het vertelt over het kunstwerk ‘Friendly Fire Amsterdam’ dat nu zijn definitieve vorm heeft gevonden. De wandeling lands de twaalf putdeksels kan gelopen worden aan de hand van een kaartje in het boekje. Op de deksels staan de namen van de meer dan 200 slachtoffers uit vooral de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt.

In deze herziene versie van ‘Waar de bommen vielen’ (doorkijkje klik aan) staan overzichten van de namen van de slachtoffers per putdeksel, telkens met hun geboorte- en sterfdatum en hun laatste woonadres. Ook wordt de rol van de geallieerden en de regering in Londen belicht. Nabestaanden komen aan het woord met persoonlijke verhalen. Door HCAN-onderzoeker Jeannette van der Stelt worden die verhalen verzameld, met als uiteindelijke doel een website over de slachtoffers en hun families. “We willen deze burgerslachtoffers een gezicht geven door hun foto’s te tonen en hun verhalen te vertellen.

Het boekje is voor 10 euro is nu te bestellen bij Historisch Centrum Amsterdam-Noord en te koop bij de boekhandels in Noord en bij de Stadsboekwinkel in de Vijzelstraat.

Bestellen
.
Maak het  bedrag over op NL52 INGB 0004 25 96 15 t.n.v. Stg Historisch Centrum
Vermeld duidelijk uw naam en volledige adres en het gewenste aantal boeken.

Bestelde boeken worden in Noord gratis aan huis bezorgd.
Postbezorging buiten Amsterdam-Noord:  € 10:  + € 5  verzendkosten
Het boekje kan ook worden opgehaald bij ons kantoor, tijdens de vaste openingstijden:

Maandag 13-16 uur
Dinsdag 10-16 uur
Woensdag 10-13 uur