D BA F AFA F DA C

1 juli 2021: Keti Koti in Amsterdam-Noord

Vandaag – 1 juli 2021 – wordt overal in Amsterdam het verbreken van de ketens van de slavernij gevierd. De officiële datum is 1 juli 1863, maar omdat de plantage-eigenaren uitstel kregen van de regering, werd de afschaffing 10 jaar later pas echt ingevoerd. De slaafgemaakten moesten nog tien jaar zonder loon doorwerken en wachten op hun vrijmaking. Bij het Nationaal monument slavernijverleden zal burgemeester Halsema vandaag namens het stadsbestuur excuses aanbieden.

Schermafbeelding Om OPROEP
In ons historisch archief over de geschiedenis van Amsterdam-Noord is nog niets te vinden over de komst, het wonen en het werken van Surinamers en Antillianen in Noord. Wie kan ons helpen dat gat in ons collectieve geheugen met persoonlijke verhalen en (kopieën van) foto’s en documenten te vullen?
En wie kan ons helpen de mogelijke betrokkenheid bij slavenhandel en het mede-eigenaarschap van plantages van inwoners van de dijkdorpen en landelijk Noord te onderzoeken? Waar kwam hun rijkdom vandaan in de 17e, 18e en 19e eeuw?
Welke bedrijven of eigenaren van bedrijven die zich na de afschaffing van de slavernij aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw in Noord vestigden hadden mogelijk een slavernijverleden?

Heri-heri maaltijden
De viering vindt dit jaar in alle stadsdelen plaats met het opdienen van gratis Heri heri en een ‘drankje 1873’.
In Noord kun je daaraan deelnemen in de Rietwijker, de Tolhuistuin en bij Colourd Goodies in de Van der Pekstraat.

Schermafbeelding Om

(Uit het Parool)
Heri heri

Het recept van de historische versie van heri heri die chef Emmo Achthoven ontwikkelde. Op 1 juli wordt niet deze maar een algemenere variant uitgedeeld.

Ingrediënten, voor 4 personen
500 gram bakkeljauw aan de graat
150 ml kokosolie, ongeraffineerd
1 cassave, geschild in blokjes van 3 cm
2 napi’s, gehalveerd
1 witte, zoete aardappel
1 groene banaan, gepeld en in drieën
1 gele banaan, gepeld en in drieën
1 taro, geschild in blokjes van 3 cm
1 madame-jeanette, heel