C B BBC C B A E A F C

Buren ongerust over Begoniastraat 6 huis

Achter de hekken bij het melkwinkeltje staat een container, achter de boogramen hoor je sloopwerk. Buren bellen verontrust naar Historisch Centrum Amsterdam-Noord. Het is toch een gemeentelijk monument?

Bewaren, wegnemen, herplaatsen en reconstrueren
De buurhuizen in de straat werden voor het heiwerk van binnen helemaal gesloopt. Voor 6 huis geeft het gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie precies aan wat wel en niet weggenomen mag worden.

  • De dragende muren met het oude stucwerk en de behangsellagen blijven staan en zijn nu afgetimmerd, zodat ze niet beschadigd raken.
  • Ook de boogramen, de schoorsteenmantel en de houten trap blijven op hun plek en zijn goed ingepakt.
  • De oorspronkelijke deuren en kozijnen worden, na wegnemen, bewaard en later teruggeplaatst.
  • De vloeren en de niet-dragende muren mogen eruit. Die worden na het heiwerk en het storten van de betonvloer herbouwd zonder de plaats en de afwerking ervan te veranderen.
  • Weggenomen tegels worden herplaatst.
  • De terrazzovloer die bij wegnemen zou verkruimelen, wordt nauwkeurig gereconstrueerd door een gespecialiseerd terrazzobedrijf. Het weggenomen houtwerk wordt in oude staat geheel teruggeplaatst.

Altijd voor iedereen te zien?
Het interieur van Begoniastraat 6 huis blijft zo grotendeels bewaard, maar het dreigt straks achter de voordeur van een koopwoning te verdwijnen. Veel monumenten zijn vanaf de straat altijd voor iedereen te zien. Bij een monumentaal interieur moet je naar binnen kunnen om het helemaal te bekijken.
Met haar Erfgoedbeleid wil Amsterdam zeldzame pareltjes zoals Begoniastraat 6 huis beschermen en voor iedereen zichtbaar houden. Om dat te bereiken moet het interieur een publieke functie krijgen. Het stadsdeelbestuur zet zich daar nu voor in. De komende weken moeten uitwijzen of dat lukt.