Geallieerde bombardementen op Noord: juli 1943

VEEL HUIZEN IN DE VAN DER PEKBUURT EN DE VOGELBUURT LATEN NOG DE LITTEKENS ZIEN.
Op een aantal huizen in de laagbouw van de Van der Pekbuurt ontbreken bijvoorbeeld de kenmerkende strepen van gele baksteen. Dat zijn de huizen die na de bombardementen van juli 1943 zijn herbouwd.

In de Tweede Wereldoorlog werden de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt namelijk zwaar getroffen door bommen uit Amerikaanse, Engelse en Franse bommenwerpers, zogenaamd Friendly Fire . Het zwaarste bombardement was dat van 17 juli 1943 waarbij185 doden vielen. Op 25 juli werden vier mensen gedood en op 28 juli zeventien. In totaal vielen er 206 doden en waren er heel veel zwaar- en lichtgewonden. En was er grote materiële schade: 106 woonhuizen lagen in puin en 206 waren ernstig beschadigd. Rond de bominslagen hadden veel huizen dak- en glasschade

Scherm­afbeelding Om

Op die 17e juli om 9 uur in de ochtend werd de St.Ritakerk vol geraakt door een zware brisantbom die gelukkig niet ontplofte. De parochie vierde die dag haar 25-jarig bestaan met een feestelijke eucharistieviering. De kerk was versierd met bloemen en  onder de vele gelovigen zaten ook 500 kinderen en hun onderwijzers. In de kerk vielen elf slachtoffers. Het St.Rosaklooster ernaast is ook getroffen en daar vielen zeven doden. In een huisartspraktijk op de Meeuwenlaan werd de volle wachtkamer getroffen met als gevolg 29 doden. Door een bom op het politiebureau aan de Adelaarsweg werden drie arrestanten en twee agenten gedood.

De Fokker-fabrieken werden bij die ‘precisie-aanval’ niet geraakt. Op het bommenkaartje is goed te zien dat de Van der Pekbuurt en de Laanweg het zwaar te verduren kregen.

Na die eerste aanval van 17 juli ontstond er in Noord angst voor herhaling. Men zocht zijn toevlucht bij familie en vrienden elders. Dat was niet voor iedereen weggelegd, en de Noorderlingen leefden in angst. Iedereen kende wel iemand die getroffen was: als gewonde, gezinslid, familie, vriendin, vriend of collega. Iedereen had het er over.

Er volgde op 25 juli weer een aanval. Nu werd de Fokkerfabriek geraakt door zeven bommen, maar 71 bommen vielen langs de Kamperfoelieweg waarbij de St.Stephanuskerk en veel woonhuizen werden beschadigd. Er vielen vier doden.

Op 28 juli werd opnieuw geprobeerd de Fokker-fabriek te raken, maar geen van de 48 bommen trof doel. Opnieuw werd de Van der Pekbuurt met 24 inslagen zwaar getroffen: zeventien doden en tweeëntwintig zwaargewonden.

De slachtoffers van de bombardementen worden jaarlijks op 17 juli herdacht bij het monument op de Nieuwe Noorder.
Zie ook: Getuigenverhalen en Putdeksel-monument