Schermafbeelding Om Verkleind

Fazantenweg/Meeuwenlaan: Waar is mijn zusje?

LEES
De praktijk van dokter Van Haga
In het huizenblok Meeuwenlaan/Fazantenweg gingen 31 kinderen en volwassenen dood door bommen. In de kranten van 1943 stond iets anders. Maar het is niet waar dat er 29 mensen in de wachtkamer van de huisarts zaten en gedood werden. Misschien was dat propaganda van de bezetters: “Kijk eens wat jullie vrienden gedaan hebben met hun bonnen!”.

F C B B C E A BC C VerkleindOp de hoek van de Meeuwnlaan

Er werden op die hoek Meeuwenlaan/ Fazantenweg drie huizen geraakt. In de praktijk van huisarts Van Haga op Meeuwenlaan 263 werden zoon Pieter van Haga en bellenmeisje Margaretha de Jong gedood. In woonhuis 261 moeder Groenewold en vier kinderen. In de apotheek op 259 drie jonge vrouwen die daar werkten: Sophia Metgod, Maria Boerma en Hendrika Keizer. Misschien was Jacob Metgod daar ook. In de woning boven de apotheek Christina van Wijk met haar zoon Christiaan.

 

Schermafbeelding Om Verkleind

Schermafbeelding Om Verkleind

Verderop in de Fazantenweg

100 meter van de Meeuwenlaan op de Fazantenweg werden aan beide kanten van de straat enkele woonhuizen geraakt door een bom. Er werden  daar 18 bewoners gedood. Aan de gevel van verbouwde huizen aan de evenzijde van de straat zie je een gevelsteen. Die is daar geplaatst na de herbouw in 1946. De gaten in de gevelrij (aan beide kanten van de straat) waren nog drie jaar na het bombardement te zien.

 

Het verhaal van meneer De Jong
Meneer De Jong was in juli 1943 16 jaar. Als hij hoort dat de praktijk van huisarts Van Haga door een bom is geraakt, gaat hij op zoek naar zijn zusje. Zij was bellenmeisje bij de dokter: ze hielp bij het openen van de deur.

KIJK
Kijk naar de video waarin meneer De Jong vertelt. Druk op deze LINK.


GEEF ANTWOORD
Waar kwam meneer De Jong mevrouw Van Haga tegen?
Wat zei ze tegen hem? Waar ging hij daarna naar toe?
Wat zag hij toen? Bij wie kwam hij aan het eind van het filmpje?

Wat deed die persoon?

KIJK

 E C C D C B C D A CFE F C VerkleindOp de hoek van de Fazantenweg en de Meeuwenlaan ligt nu een herdenkings-putdeksel. Die is gemaakt door kunstenaar Hester Oerlemans.
Kijk goed.

Schermafbeelding Om Verkleind

 

Geef antwoord
Het putdeksel ligt op de hoek waar de praktijk van dokter Van Haga was.
Zie je op het putdeksel iets waar meneer de Jong over verteld heeft?
Waarom staat er een slang op het putdeksel?

Ga terug naar de kaart en kies de volgende opdracht.