Schermafbeelding Om Verkleind

Distelvoorstraat 24: hier werd Frits Israël doodgeschoten

LEES

Schermafbeelding Om VerkleindSchermafbeelding Om VerkleindHet is 15 augustus 1944. In Distelvoorstraat nummer 24 wordt al heel lang stiekem De Waarheid gedrukt.
Iedereen weet dat, maar iedereen houdt zijn mond. In dat huisje woont Annie Douwma-Otto met haar kinderen. Haar man, verzetsstrijder Piet Douwma, is al in 1941 gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland.


‘Ome Henk’ komt daar vaak op bezoek om het krantje te te tikken. Hij is de joodse verzetstrijder Frits Israël die een vals persoonsbewijs heeft. Daarop staat de naam Henk van der Zande, de naam van een NSB-er die in de Sneeuwbalstraat woonde.
Een betere schuilnaam kun je haast niet bedenken.

 

Het is hoogzomer, deuren en ramen staan open. Kinderen spelen buiten tussen de huizen.
Schermafbeelding Om VerkleindDe rust wordt doorbroken als de Duitsers plotseling een huis-aan-huis doorzoeking starten.
Frits Israël moet naar buiten komen. Hij moet zijn papieren laten zien en hij kijkt de mannen zelfverzekerd aan.
Bij hen is de NSB-er Jan Robertson die ‘als gast’ meeloopt met de Duitse soldaten. Ineens schiet Robertson op Frits Israël, die dood neervalt.

 

Door alle drukte die er dan in de straat is, kunnen de buren ongemerkt alles van De Schermafbeelding Om VerkleindWaarheid uit het huis weghalen. Het papier, de tikmachine, de stencilmachine en de inkt. Er is geen spoor meer te vinden van het illegale te vinden.

Straat naar Frits Israël vernoemd
In de buurt Kadoelen is een straat vernoemd naar Nathan F. Israël.
Het bijschrift is:
‘Nathan Frederik Israël, geboren 30 augustus 1904. Heeft deelgenomen aan het gewapend verzet. Vervaardigde in Amsterdam Noord de illegale verzetskrant De Waarheid. Kwam op Schermafbeelding Om Verkleind16 augustus 1944 te Amsterdam in een vuurgevecht om het leven’.

Robertson is in 1950 veroordeeld tot 14 jaar, waarvan drie jaar voor de moord op Frits Israël. Robertson schoot omdat de man spottend naar hem keek. Wie hij doodschoot wist hij niet.


GEEF ANTWOORD

Welke drie verzetsstrijders worden in deze tekst genoemd?
Welk verzetswerk werd in Distelvoorstraat 24 gedaan?
Wie vind jij het dapperst en waarom?

 

Ga terug naar de kaart en kies de volgende opdracht.