LEES
De Volewijckers anti-Duits?
Voetbalclub De Volewijckers uit Amsterdam-Noord was bekend als een ‘verzetsclub’. Dat is een beetje overdreven. Het kwam vooral door mannen zoals de broers Gerben en Douwe Wagenaar.
Gerben was linkshalf en aanvoerder van het eerste elftal. In de oorlog werd hij een belangrijke leider in het gewapend verzet. Hij werd toen door de Duitsers gezocht en kon niet meer voetballen.
Kleine verzetsdaden
Douwe was voorzitter van De Volewijckers. Onder zijn leiding liet De Volewijckers soms zien dat de club anti-Duits was. Op 3 augustus 1943 liet Douwe het eerste elftal niet in groen-wit spelen. Ze speelden toen tegen VUC met Oranje shirts. Hij vertelde later: “Meteen na de wedstrijd werd ik afgevoerd. (…) Na drie dagen kwam ik weer vrij.”
Hij deed het nóg een keer: “In de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen in mei 1944. Toen hebben we de ballenjongens in oranje shirts laten lopen. De directeur van het Olympisch stadion, waar we onze wedstrijden in die tijd speelden, was er tegen.” Maar Wagenaar nam de volle verantwoordelijkheid op zich. “Een prachtig gezicht was dat, die twintig jongens in het oranje”.
Voor het eerste elftal geen tewerkstelling in Duitsland
De club regelde dat de voetballers van het eerste elftal niet naar Duitsland moesten om daar te werken. Douwe zei: “Een lid van ons werkte op het arbeidsbureau. Als een jongen werd opgeroepen voor werk in Duitsland,
dan zette hij zijn kaart naar achteren.”
Ook Duitsers hielden van voetbal
Tussen 1940 en 1945 hadden de ‘groen-witten” uit Amsterdam-Noord een van de beste elftallen van Nederland. De club promoveerde in een paar jaar van de 3e klasse naar de hoogste afdeling. Het kleine stadion op het Mosveld zat bij thuiswedstrijden helemaal vol. Onder de toeschouwers waren ook Duitse officieren en soldaten. Het verhaal gaat dat er ook weleens onderduikers op de tribune zaten.
Kampioen van Nederland
In 1944 werd De Volewijckers zelfs kampioen van Nederland. Maar de thuiswedstrijden werden in 1943-44 niet op het Mosveld gespeeld. In juli 1943 werd het veld getroffen door bommen van geallieerde vliegtuigen. Het veld werd onbespeelbaar.
Op 29 mei 1944 speelde De Volewijckers de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen in het Olympisch stadion. De Amsterdamse topscorer Daan de Jong stond toen tegenover de Friese “Johan Cruyff” van die dagen: Abe Lenstra. De Volewijckers wonnen in een overvol stadion met 4-1.
Op de foto wordt het bestuur van De Volewijckers gefeliciteerd door de Duitsgezinde burgemeester Voûte. De tweede man van rechts is Douwe Wagenaar, de voorzitter van De Volewijckers.
KIJK
Video van een wedstrijd tegen VUC.
GEEF ANTWOORD
Wat was de uitslag van de wedstrijd van VUC tegen de Volewijckers?
Waarom was het een soort ‘verzet’ als je in oranje shirts speelde?
Waardoor konden onderduikers soms wel even naar voetbal gaan kijken?
Waarom speelde De Volewijckers de kampioenswedstrijd in het Olympisch Stadion??
Wat is het verschil tussen het shirt van De Volewijckers en dat van Ajax?
In 1944 gaven burgemeester Voûte en Douwe Wagenaar elkaar een hand. Waarom is dat een beetje raar?