FB Versie Foto

Bevrijdingsfeest op het Purmerplein

Schermafbeelding Om
Schermafbeelding Om

LEES

Bevrijdingsfeesten in 1945
Op 4 mei 1945 gaf het Duitse leger in Noordwest-Europa zich over. De bezetting in Nederland had vijf jaar geduurd. Wij vieren nu bevrijdingsdag op 5 mei maar toen werden de grote bevrijdingsfeesten veel later gevierd. Waarom?

Tijdens de hongerwinter waren veel kinderen en gezinnen naar provincies gegaan waar meer eten was. Jongens en mannen die in Duitsland werkten, moesten nog terugkomen. En met spanning werd gewacht  gedeporteerde joden en verzetsstrijders. Zouden ze nog terugkomen. De meesten bleken in concentratiekampen vermoord te zijn.

Tilly Mulder (5 jaar) vierde de bevrijding in 1945 als bloemenmeisje op de Purmerweg in Tuindorp Nieuwendam.

Jaap Akkermans (toen 18 jaar) ging eind mei of begin juni samen met een grote groep Nieuwendammers naar de Dam. Ze hebben feesthoedjes op en zwaaien met vlaggen. Voor de Nieuwe Kerk lieten zij zich fotograferen.

Op een andere foto zit Coba Knutzen (toen 21) op een stoel in het midden van de praalwagen van de Latherusstraat in Noord. Ze gingen via de pont naar de stad. Daar reden ze mee in een grote optocht op 28 juni 1945. KIJK de eerste 11 minuten van video over ‘Zweeds wittebrood’.

Wim de Smalen (toen 22) herinnert zich het feest op Spreeuwenpark 9 waar zijn vader een kruidenierswinkel had. Het was er vreselijk druk. Je kon er met een karretje van een helling rijden en dan moest je een stok door een ring steken. Stak je mis dan kreeg je water op je hoofd.

Op de andere foto kijkt Truus de Molenaar (28 jaar) achter het raam links naar het feest op het Spreeuwenpark. Op het balkon staat haar zus Wil met haar verloofde. Ze woonden boven de kruidenierswinkel van Simon de Wit op nummer 13 waar hun vader filiaalhouder was.

Op de andere foto zit Wil de Molenaar (toen 19) op de praalwagen van de Kromhoutfabriek uit Noord. Die staat nog voor de fabriek waar zij werkte. Ze gingen naar de stad om mee te rijden in de grote optocht. Het feest op de Dam op 28 juni 1945 sloot de bevrijdingsfeesten van 1945 af.

 

GEEF ANTWOORD
Waarom waren de grote feesten pas in juni?
Waar deed Tilly op de Purmerweg aan mee?
Wat vertelt de ‘wagen’ van Coba over de oorlog?
Wat laat de ‘wagen’ van Wil aan de kijkers zien?

 

DOE
Een praalwagen is een tentoonstelling op wielen. Bedenk samen een praalwagen voor de optocht in 1945. Wat willen jullie over die oorlog vertellen of laten zien? Maak een tekening om dat te laten zien.

Ga terug naar de kaart en kies de volgende opdracht.