Scherm­afbeelding Om

Putdekselmonument

Bij de drie geallieerde bombardementen op de Fokkerfabriek in juli 1943 vielen in Amsterdam-Noord 206 dodelijke slachtoffers. Velen raakte zeer ernstig gewond, in veel straten bleven jarenlang de door de bommen gemaakte gaten in de gevelrijen zichtbaar. De publieke herinnering aan de slachtoffers bleef jarenlang achterwege. Mogelijk omdat hun dood niet het gevolg was van oorlogsgeweld van de Duitse bezetter, maar van misgeworpen bommen van Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen.

Eerste monument
Pas in 2003 werd op de Noorderbegraafplaats (nu Nieuwe Noorder) een monument voor de slachtoffers van de juli-bombardementen opgericht. Daar vindt op 17 juli ieder jaar een plechtige herdenking plaats.

Putdekselmonument
Op 17 juli 2018  werd op het Van der Pekplein de eerste van elf grote putdeksels onthuld, ontworpen door kunstenares Hester Oerlemans. Het kunstwerk is ‘Friendly fire’ genoemd: de aanduiding van het doden of verwonden en schade aanrichten door je medestanders in een oorlog.
Dankzij de inspanningen van Karel de Beurs – voormalige beheerder van de Noorder begraafplaats, waren toen al veel gegevens van de slachtoffers achterhaald, maar de lijst was nog steeds niet helemaal volledig. In 2021 is een twaalfde putdeksel geplaatst op de hoek van Fazantenweg/Meeuwenlaan. Daarop zijn namen toegevoegd en foute vermeldingen hersteld.