Schermafbeelding Om Verkleind

In memoriam Albert van der Vliet (1949-2020)

Op donderdag 24 september jl. is onze vriend en voormalig vrijwilliger Albert van der Vliet overleden aan de gevolgen van een spierziekte. Op donderdag 30 september is hij in het bijzijn van familie en vrienden gecremeerd.

Neerlandistiek en Communicatie
Albert van der Vliet studeerde Nederlands en communicatie. In zijn studietijd was hij een van de aanjagers van de jongerenafdeling van het COC die een ontmoetingsplek in de Zoos had. Na zijn studie specialiseerde hij zich in de journalistiek en werkte hij als freelancer voor verschillende media, vaak schrijvend over sociale problematiek. Hij had een lichte pen waarmee hij onderwerpen helder en invoelbaar onder de aandacht van de lezers bracht.

Albert De geschiedenis van Noord
Vanaf 2000 richtte hij zijn aandacht vooral op de historie van Amsterdam en die van Amsterdam-Noord in het bijzonder. Daarover publiceerde hij o.a. in Heemschut, Ons Amsterdam en Amstellodanum, maar ook in buurtgerichte media. Vanaf 2012 verschenen zijn artikelen over de geschiedenis van Noord en de Voetbalgeschiedenis van Noord met regelmaat op de website AmsterdamNoord.com. In februari 2020 werden die artikelen aangevuld en verbeterd gepubliceerd in zijn boek De voetbalgeschiedenis van Noord, een standaardwerk dat nu te koop is bij de boekhandels in Noord en bij de Stadsboekhandel in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat.

Albert van der Vliet was ook een bijzonder goede fotograaf die mooie series over Marokko maakte. Hij exposeerde een aantal keren in de OBA’s in Noord.

Bij het schrijven van zijn artikelen maakte hij veel gebruik van ons archief, onze bibliotheek en onze beeldbank. Daardoor spraken en zagen we elkaar regelmatig. Die contacten met Albert en zijn bijdragen aan de geschiedenis in Noord zullen we missen.

Historisch Centrum Amsterdam-Noord