Scherm­afbeelding Om Verkleind

80 jaar geleden vielen er bommen op Amsterdam Noord

Herdenking 206 slachtoffers van de bombardementen van julie1943
Op maandag 17 juli 2023 herdachten ruim 90 nabestaanden, ooggetuigen en belangstellenden de slachtoffers van de bombardementen van juli 1943. Geallieerde vliegtuigen probeerden de Fokkerfabriek uit te schakelen. Maar veruit de meeste bommen van drie bombardementen vielen op woonhuizen, scholen en gebedshuizen. Daarbij werden 206 mensen gedood.

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Bij het monument op de nieuwe Noorder Stadsdeelbestuurder legden Yassmine el Ksaihi en nabestaande Anne van der Glas legden samen een krans namens het stadsdeelbestuur.
In haar toespraak in de aula benoemde Yasmine El Ksaiki het belang van het blijven herdenken en blijven vertellen van de verhalen. Om twee redenen: om de slachtoffers niet te vergeten en ook om te beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is. Iets dat in deze tijd weer heel actueel is.

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Alle slachtoffers een gezicht geven
In de aula vertelden Jeannette van der Stelt en Frits Prior over het streven van Historisch Centrum Amsterdam Noord alle slachtoffers een gezicht en een verhaal te geven. Door veel contact met nabestaanden lukt dat steeds beter. Er is nu een webpagina gemaakt waarop binnenkort alle informatie over de Tweede Wereldoorlog in Noord bijeen wordt gebracht en alle slachtoffers van de bombardementen in Noord en de vanuit Noord gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust Een eigen pagina krijgen, met als dat kan foto’s en verhalen.

Meer zien
Een video met alle namen van de slachtoffers is te zien op VIDEO
Een impressie van de herdenking is op VIDEO te zien.
Ook zond AT5 die dag een korte reportage uit.
De webpagina is te vinden via hcan.nl/noord-40-45

Scherm­afbeelding Om Verkleind