Hagedoornplein St.Ritakerk en St.Rosaklooster

Rita

St Rita PutHet putdeksel St. Ritakerk verwijst naar het ‘wonder’ van 17 juli 1943: een bom trof de kerk die vol zat met 500 kinderen, hun ouders en leraren. Als door een wonder werden er maar elf mensen gedood. Maar het was voor allen een angstige gebeurtenis die ze nooit meer konden vergeten.

Een bom treft de volle kerk: elf doden
In de vroege zaterdagmorgen kwamen 500 kinderen met hun ouders en leraren naar de St.Ritakerk. Ze hadden zich mooi aangekleed om het 25-jarig bestaan van de kerk te vieren. Aan het eind van de kerkdienst viel er een zware brisantbom (227 kilo!) door het dak en door de houten vloer. De voltreffer ontplofte gelukkig pas in de zandlaag, diep onder de vloer. Een deel van de kerk stortte in. Er waren veel gewonden, maar als door een wonder vielen er maar elf doden.

St Rita RavageOoggetuigen vertellen
De kinderen die het overleefden, herinneren zich de stofwolk, de vreemde geur en de paniek die uitbrak. Ze herinneren zich ook het gegil van kinderen en volwassenen die elkaar zochten. Arbeiders van de scheepswerven in de buurt renden naar de kerk, hielpen veel kinderen uit de kerk en stuurden ze daarna naar huis. Die gebeurtenis konden ze nooit vergeten, Als ze er nu over vertellen, is het of ze alles weer beleven. Kijk en luister: Wij weten nog wie zij waren (klik aan)

Zeven nonnen gedood
In het Rosaklooster naast de kerk werden die ochtend zeven nonnen gedood. Toen zij als jong meisje non werden en het klooster ingingen wonen, kregen ze een nieuwe naam, de naam van een heilige. Maar op het putdeksels staan ze met hun meisjesnaam. Zuster Eleonora heette als kind Theodora M. van Munster en die naam staat op het putdeksel Plattegrond dat op het Hagedoornplein ligt, tegenover de Ritakerk.

Centrale keuken verwoest
Aan de Laanweg, tussen de Meidoornweg en de Buiksloterweg, werd de centrale keuken door een bom verwoest. Mensen konden daar eten krijgen als ze een voedselbon inleverden. Omdat er weinig eten was, moest je alles met een bon kopen. Iedereen kreeg evenveel bonnen, zo werden noodzakelijke aankopen van eten en drinken, verwarming en kleding eerlijk verdeeld.

Mooie vrienden, die Amerikanen!
De bommen van 17 juli 1943 werden door Amerikaanse vliegers op de kerk gegooid. De bommen waren bedoeld voor de Fokkerfabriek: daar moesten de arbeiders voor de Duitse bezetters werken. Voor de Duitsers was het bombardement op de kerk ‘prachtig nieuws’. Ze filmden de verwoeste kerk en het redden van de mensen. In bioscopen lieten ze die filmbeelden trots in het Polygoon-journaal zien: ‘kijk eens wat jullie vrienden, de Amerikanen, hebben gedaan!’ Ook de kranten moesten het bombardement beschrijven als een “terreur-aanval” van de geallieerden.

 

 

Titel: St. Rita
Adres: Hagedoornplein tegenover Meidoornweg
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018