Putdeksel Jac. P Thijsseplein

Piloot

Thijsseplein PutIn juli 1943 werd de Fokkerfabriek drie keer aangevallen. De meeste Amerikaanse, Engelse en Franse piloten waren erg jong en hadden weinig ervaring. Je ziet op het putdeksel ‘Piloot’ het kleine dashboard uit een cockpit van toen. De piloten vlogen zonder computers, die waren er nog niet. Ze hadden het bombarderen nooit met een computer kunnen oefenen.

Goed zicht
Op 17 juli was het zonnig, er was alleen wat hoge sluierbewolking. Het was de eerste keer dat deze Amerikaanse vliegers naar bezet gebied vlogen. Ze waren heel warm gekleed en ze droegen zuurstofmaskers, want ze vlogen op zes kilometer hoogte! Dan kon het Duitse afweergeschut hun haast niet raken. Maar die hoogte maakte het erg moeilijk de Fokkerfabriek te raken. Veel van de vliegers hadden zoiets nog nooit gedaan.

Zicht Op Km Hoogte
Zicht op km hoogte

Alleen als je het doel goed ziet!
Voor ze de lucht ingingen, kregen de vliegers een duidelijke opdracht: ‘laat de bommen alleen los als je het doel goed kunt zien!’. De Fokkerfabriek was gecamoufleerd: vanuit de lucht leek de fabriek op een dorpje met rieten daken. Maar de commandant van het voorste vliegtuig wist waar de Fokkerfabriek lag.  De vliegtuigen die volgden moesten hun bommen afwerpen als ze het voorste vliegtuig dat zagen doen.

Het bomluik gaat niet open
Bij de leider van een van de groepen, ging het bomluik per ongeluk te vroeg open. Vier bommen vielen naar beneden. De andere vliegtuigen losten hun bommen toen ook.  Daardoor vielen er 54 bommen – bedoeld voor Fokker –  in de polders buiten Tuindorp Oostzaan.

Een woonwijk wordt geraakt
De leider van een andere groep zag de Fokkerfabriek liggen en liet toen zijn bommen vallen. De volgende vliegtuigen deden dat ook. Maar de bommen raakten de fabriek niet. De bommen vielen allemaal op woonwijken: op de Van der Pekbuurt en de Gentiaanbuurt, maar ook op de Vogelbuurt.

Niet meer van 6 km hoogte
In het hoofdkwartier van de geallieerde landen in London schrokken de leidinggevenden vreselijk. Geallieerde vliegtuigen hadden per ongeluk veel burgers gedood. Ze besloten daarom om niet meer van zo grote hoogte te bombarderen. De kans op het doden van burgers was te groot.

Titel: Piloot
Adres: Jac. P. Thijsseplein, hoek Heimansweg
Kunstenaar: Hester Oerlemans
Sinds: 2018