Opdracht 2: Bekijk de filmpjes

Opdracht

Kinderen die in 1943 nog op de lagere school (nu basisschool) zaten, zijn nu 84 jaar of ouder. Daarom is het belangrijk hun herinneringen nu vast te leggen. Gelukkig zijn er al veel verhalen op video vastgelegd.

Opdracht:
Op dit blad staan zeven filmpjes:

Kijk naar de lange film “Op een mooie zomerdag” (15 minuten)
OF
kies  drie van de kortere filmpjes (3x ongeveer 5 minuten)

Je mag ze natuurlijk ook allemaal bekijken…

Daarna:
Stuur aan een bekende (vriendin, vriend, grootouder, enz.) een app of een mailtje met een link naar een van deze filmpjes.
Schrijf erbij waarom je vindt dat zij/hij daarnaar moet kijken.
Stuur het bericht ook naar de juf/meester.

Op Een Mooie Zomerdag

“Op een mooie zomerdag” (17 juli 1943) – klik aan (15 minuten)
5 ooggetuigen – die toen nog kind waren – vertellen wat er op 17 juli 1943 in de Van der Pekbuurt en in de St.Ritakerk gebeurde. Aan het eind van de film zie je de namen van meer dan 200 slachtoffers.

Filmpje Mevrouw Jansen“Je kan het niet beschrijven” (Suus Jansen-Visser was toen 14 jaar) (6 minuten)
Suus zat in de St.Ritakerk en werd geraakt door een balk. Toen ze buiten kwam, wilde ze naar huis. Ze liep langs de Wingerdweg, door de Duizendschoonstraat en de Resedastraat naar haar huis. Onderweg zag ze ingestorte huizen en winkels. In de Zilverschoonstraat trof ze op nummer 22 haar huis geheel verwoest aan. Haar vader en moeder waren gedood toen een voltreffer hun woning had geraakt.

Filmpje Ten Have“Ik zoek mijn kinderen, ik zoek mijn kinderen” (Mevrouw Ten Have-Kasteel was toen 10 jaar) (3,5 minuten)
Mevrouw Ten Have was 10 jaar en zat met 500 kinderen, hun ouders en leraren in de kerk toen daar een bom insloeg. Ze overleefde de bominslag en vertelt wat zich daarvan herinnert.

 

Filmpje Van Leeuwen“Pa, haal die jongens eens naar beneden” (Mevrouw Van Leeuwen was toen 5 jaar) (3 minuten)
Mevrouw van Leeuwen was een kleutertje toen haar huis in de Van der Pekstraat door een bom werd getroffen. Haar vader en een van haar broers werden daarbij gedood. Haar moeder, haar broer en zijzelf overleefden het bombardement.

 

Filmpje De Jong“Toen zag ik een stuk van haar jurkje” (Meneer de Jong was toen 16 jaar) (2.5 minuten)
Meneer De Jong was toen 16 jaar. Als hij hoort dat de praktijk van huisarts Van Haga door een bom is geraakt, gaat hij op zoek naar zijn zusje. Zij was bellenmeisje bij de dokter. Hij komt uiteindelijk dicht bij het verwoeste huis op de hoek van de Meeuwenlaan en de Fazantenweg. Daar ziet hij dat zijn zusje een van de slachtoffers is.

 

Identificeren“Het herkennen van slachtoffers” (5 minuten)
De kinderen van toen (juli 1943) vertellen ook iets over het herkennen van door bommen gedode familieleden. Meneer De Jong (toen 16) herkent zijn zusje als ze op een brancard wordt weggedragen. Mevrouw ten Have (toen 10) vertelt over de identificatie van een nichtje in de Zuiderkerk. Susan Visser (toen 14) vertelt hoe zij haar moeder moest herkennen in de Zuiderkerk. De film eindigt met een lijst van meer dan 200 slachtoffers.

 

Filmpje Polygoon“Duitse propagandafilm uit 1943” (2,5 minuten)
De Duitsers maakten op 17 juli 1943 filmopnamen van de verwoeste woningen en de St.Ritakerk. Ze noemden het Amerikaanse bombardement op de Fokkerfabriek “een vijandelijke aanval” op onschuldige burgers. Dit zij de enig bewaarde filmbeelden van de verwoesting. Ze werden kort na het bombardement gemaakt. Je ziet hoe mensen zoeken naar overlevenden en naar hun spullen.