Albert

NIEUW: De voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord (1900-2000)

Albert
Albert van der Vliet en Henk Wilkens (HCAN)

Binnenkort wordt in de kantine van De Volewijckers dit nieuwe boek gepresenteerd.  Amsterdam-Noord had in de twintigste eeuw een rijke voetbalgeschiedenis, waarbij er op het hoogtepunt zo’n 40 verenigingen actief waren. Daarvan zijn er nu nog maar 8 over, voor een deel ontstaan uit fusies, zoals recent die van De Volewijckers, DWV en dvc Buiksloot tot De Volewijckers.

Albert van der Vliet stelde zich tot taak het wel en wee van al die verenigingen vast te leggen. Dat bleek een hels karwei te zijn. Gelukkig worden er in het archief van Historisch Centrum Amsterdam-Noord veel jubileumboeken en clubbladen bewaard en kon o.a. Henk Wilkens daar helpen bij het vinden van foto’s en documentatie. Uit die veelheid van informatie is een levendig beeld ontstaan van de geschiedenis van voetbal in Noord in de twintigste eeuw. Opvallend is het grote aandeel van bedrijfsvoetbal. Veel van de grote bedrijven in Noord, zoals Kromhout, NDSM, Draka, Ketjen, Verschure en Hollandia-Kattenburg hadden bedrijfsverenigingen waarin werknemers allerlei veld-, zaal en denksporten konden doen. In de tijd dat er nog geen televisie was, voorzagen die verenigingen in de behoefte aan vrijetijdsbestedeing en vertier.

Je ziet ook hoe het voetbal aanvankelijk midden in de buurten, dichtbij de woningen en bedrijven, gespeeld werd en hoe de uitbreiding van de woongebieden in Noord de velden steeds meer naar de rand van de stad verdrong. Toen De Volewijckers zijn topjaren had, konden de bewoners van de huizen rond het kleine stadion op het Mosveld vanuit de ramen boven de verrichtingen op het veld volgen.

Het is een goed leesbaar boek geworden dat nu al in de BOEKHANDEL VAN NOORD op het Buikslotermeerplein te koop is: 19,95.