Jul Dia

Herdenking slachtoffers DIT JAAR ALLEEN ONLINE

Dit jaar vindt de herdenking van de slachtoffers van de Fokkerbombardementen van juli 1943 plaats. Een gezamenlijke bijeenkomst op de Nieuwe Noorder kan in verband met de Corona-regelgeving niet plaatsvinden. Op 17 juli kunnen de belangstellenden wel thuis een gefilmde herdenking zien die te vinden is op de websites van het stadsdeel Amsterdam-Noord en het Historisch Centrum Amsterdam-Noord.

In juli 1943 troffen van de ruim 200 bommen die de geallieerden op de Fokkerfabriek richtten slechts negen hun doel. Bijna alle bommen vielen op woonwijken. Daarbij vielen meer dan 200 doden.

Filmpje Mevrouw JansenIn twee gefilmde interviews vertellen getuigen over de bommen op de praktijk van dokter Van Haga, de St. Ritakerk en de Zilverschoonstraat.
Daarna vertellen leerlingen van de Elzenhagenschool het verhaal van de bombardementen aan de hand van de elf putdeksels van het putdekselmonument in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt. Ze werkten tijdens de lockdown thuis aan een digitaal lespakket over de Fokkerbombardementen en ze maakten ontwerpjes voor een 12e putdeksel dat hopelijk in 2021 op de hoek van Fazantenweg/Meeuwenlaan komt te liggen.

 

De video die vanaf 17 juli 2020 te zien is, wordt afgesloten met een gefilmde herdenking in kleine kring.
Stadsdeelvoorzitter Esther Lagendijk houdt een toespraak en een leerling van de Elzenhagenschool leest een gedicht voor.
Er is een minuut stilte en de taptoe wordt geblazen. Daarna legt Esther Lagendijk samen met een aantal leerlingen een krans bij het monument en bloemen bij de tien graven van slachtoffers die nog op de Nieuwe Noorder te vinden zijn.

Op een andere video worden de namen en leeftijden van alle slachtoffers voorgelezen door kinderen van de Elzenhagenschool.