Schermafbeelding Om Verkleind

100jaardevolewijckers.nl

Zondag 1 november 2020 is het 100 jaar geleden dat voetballende jongens in de Vogelbuurt een club oprichtten: Door Vrienden Opgericht(D.V.O.) Om mee te spelen in de Amsterdamse voetbalbond moest het een serieuze club worden: met een andere naam, een bestuur, reglementen, contributie, clubkleding en een goedgekeurd terrein. Enkele vaders hielpen daarbij: Pa Koster, Pa v.d.Winkel, Pa v.d.Broek en Pa Reekers. De wat ‘oudere’ spelers deden ook bestuurstaken: Karel Corstens, Joop Meulenbroek en Tjeerd Visser. ……… al 24 jaar later in 1944 werd De Volewijckers kampioen van Nederland. En in 1961 bereikte de club – toen semiprofs – de Eredivisie door ‘het wonder van Zuilen’. Je vindt hoogte- en dieptepunten op de website 100jaardevolewijckers.nl . Historisch Centrum Amsterdam-Noord heeft die gemaakt en gevuld in samenwerking met Wim Duyff, Fred Los, Rolf Muller, Ferrie Waalberg en Rob Schulp, veteranen die nu nog steeds voetballen.

HELP MEE: kijk eens of je thuis nog spullen hebt uit je verleden als voetballer of supporter van De Volewijckers. We zijn nog steeds op zoek naar foto’s, documenten en voorwerpen van de club. Je kunt ook helpen door foto’s van namen en data te voorzien. En als je zelf verhalen uit de clubgeschiedenis kan vertellen… dan zetten we die op video.

Schermafbeelding Om VerkleindINTERVIEW MET WIM DUYFF EN FRITS PRIOR
Honderd jaar geleden werd De Volewijckers opgericht. Niet door heren, maar gewoon door jongens die in de Vogelbuurt vaak met elkaar voetbalden. Ze noemden hun club ‘Door vrienden opgericht’. Enkele vaders hielpen er een echte club van te maken.
Door de Corona-regels kunnen we het feest nu niet echt vieren. Daarom hebben we een internet-tentoonstelling gemaakt: 100jaardevolewijckers.nl  Wim Duyff en Frits Prior vertellen hoe dat ging.

Wim: Ik voetbal als veteraan nog elke week met oude Volewijckers zoals Fred Los, Rolf Muller, Rob Schulp en Ferrie Waalberg. Wij wilden het archief van de club voor iedereen zichtbaar maken. Dat stond in dozen in de ballenkast in het clubhuis. Niet zo’n goed idee. Het zou beter bewaard worden in Historisch Centrum Amsterdam-Noord en daarom belden we Frits.
Frits: Ik ben vrijwilliger van het Historisch Centrum. We verzamelen foto’s, filmpjes en documenten van Noord en beschrijven die. Ik stelde Wim voor een digitale tentoonstelling te maken met de foto’s en de documenten van De Volewijckers. Het archief wordt nu bij ons bewaard. Inmiddels zijn er ook veel foto’s, voorwerpen en verhalen van oud-spelers en supporters bijgekomen.
Wim: Het liefst hadden we het jubileum echt gevierd met een feestelijke reünie en een echte tentoonstelling. Bijvoorbeeld in een van de leegstaande winkels op het Mosveld, waar De Volewijckers in 1944 kampioen van Nederland werd. De website 100jaardevolewijckers.nl laat nu heel veel foto’s, filmpjes, jubileumboeken en voorwerpen zien.  We vertellen de verhalen die daarbij horen. Het is een selectie van hoogtepunten uit onze geschiedenis.
Schermafbeelding Om VerkleindSchermafbeelding Om

Frits: Neem het filmpje dat het voetbalveld op het Mosveld in 3D laat zien. Het veld lag knus tussen de woonhuizen en vanuit de zolderramen kon je de wedstrijden gratis bekijken. Dat is ons werk bij het Historisch Centrum: zichtbaar maken hoe het lang en korter geleden in Noord was en de verhalen erbij vertellen. Alle verhalen? Nee, er is nog veel meer te vertellen.
Wim: Heel bijzonder vind ik de felicitaties die de club in juli 1944 kreeg na het landskampioenschap. Volewijckers en supporters die tewerkgesteld waren in Duitsland stuurden die per briefkaart. In de ledenadministratie vonden we ook de inschrijfkaarten van drie broers De Jong uit 1940. Na een jaar moesten zij hun lidmaatschap opzeggen: joden mochten toen niet meer in het openbaar aan sport deelnemen. Ze werden gedeporteerd en alle drie in concentratiekampen vermoord.
Ik vond ook een stencil uit 1979 waarin Zondag 3 protesteerde tegen deelname van het Nederlands elftal aan een mini-WK in Uruguay. Opmerkelijk, want in 1936 protesteerde De Volewijckers als eerste voetbalclub tegen de Nazi-Olympiade in Berlijn.
Frits: Ook die verhalen vind je op de website. We geven  een heel breed beeld van de historie van de club: hoogte- en dieptepunten van wedstrijden en competities, semi-beroepsvoetbal, financiële problemen, portretjes van bestuurders en bekende voetballers. De aanvoerder van het Ajax-team dat in 1965 in de mist Liverpool met 5-1 versloeg, had eerder bij De Volewijckers gespeeld: Frits Soetekouw. Er zaten toen jeugdspelers van De Volewijckers in het Olympisch Stadion, ook hun verhaal vind je op de website. Wat deden ze daar? Ook lees je hoe Dirk de Ruiter en zijn zoon Dirk allebei voetbalden tegen voetbalicoon Abe Lenstra. We laten heel veel wedstrijdfoto’s zien met het verhaal van de wedstrijden erbij. Je kunt ook een rondvlucht maken over Noord en bekijken waar de voetbalvelden van De Volewijckers lagen.Schermafbeelding Om Verkleind
Wim: We hebben nu eerst alleen gekeken naar de VOETBAL-geschiedenis van onze club. Maar De Volewijckers deed vroeger ook op hoog niveau atletiek, handbal, honkbal, tafeltennis, schaken en klaverjassen en er was ook een toneelvereniging. Er speelden zowel mannen als vrouwen in de club.
We zijn nog niet klaar, na 1 november gewoon verder. Het is leuk als nog meer mensen hun foto’s, voorwerpen en verhalen met ons delen. Zoek eens op zolder wat je nog bewaard hebt. Kijk eens welke gezichten je herkent op foto’s die nu nog niet volledig zijn beschreven. We zien en horen dat graag.
Frits: We willen nog een digitaal lesprogramma maken over voetbal in Noord en De Volewijckers. Dat is nog in bewerking. Op de website staat vast een Volewijckers-quiz: Wat moet je tenminste over de geschiedenis van De Volewijckers weten? En wie ons wil helpen onderzoek te doen en meer foto’s te beschrijven, is van harte welkom.