Screenshot

Herdenking slachtoffers bombardementen juli 1943

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Op 17 juli 2024 vond op de Nieuwe Noorder de jaarlijkse herdenking plaats van de 201 slachtoffers van de bommen die in juli 1943 op de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt vielen. Jeannette van der Stelt opende met de woorden van Dichter des Vaderlands Babs Gons die in de NRC de grote ramp van de MH17 een bevattelijke maat gaf: “Ik hou van mensen die na jaren nog luisteren / Die begrijpen dat er voor sommigen voor altijd / een sluier over de dag ligt.” Of een groot verlies nu 81 jaar of 10 jaar geleden is, het is belangrijk de verhalen van de nabestaanden en ooggetuigen te blijven vertellen. Maar wat als zij er niet meer zijn?

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Leerlingen Ayse en Maimouna lieten tijdens de herdenking horen hoe zij dat doen. Ook wie zelf niet direct betrokken is bij zo’n vreselijke gebeurtenis kan namelijk ‘Erfgoeddrager’ zijn. Als basisschoolleerlingen interviewden ze twee ooggetuigen en vertellen zij nu hun verhalen door. Ayse zegt dan “ik ben Martin Wijbenga’, Maimouna ‘ik ben Els Burger’. Het is een initiatief van de Stichting In mijn buurt. Leerlingen in heel Nederland ontmoeten ouderen in hun buurt, die over de Tweede Wereldoorlog, het koloniale verleden en migratie vertellen. De leerlingen nemen de verhalen mee hun leven in en blijven die doorvertellen als nieuwe Erfgoeddragers (in de ik-vorm).

Stadsdeelbestuurder Yassmine El Ksaihi zei: “Soms klinken meningen zo luid dat ze ons mededogen overstemmen. Laten wij open staan voor de mensen die de wonden van oorlog van toen en van nu, elke dag ervaren. Laten we oog hebben voor allen die de weg naar vrede niet meer kunnen meemaken. Laten we troost voor elkaar bieden en er alles aan doen om geweld in welke vorm ook te voorkomen.” De bijeenkomst in de aula van de Nieuwe Noorder werd afgesloten met het lezen van de namen en leeftijden van de 201 slachtoffers. 

 

Scherm­afbeelding Om Verkleind

Na een stille tocht naar het monument werden de slachtoffers herdacht met de taptoe, gevolgd door twee minuten stilte. Na de kranslegging werd het Wilhelmus gezongen. De elf graven van slachtoffers van juli 1943 die nu nog op de nieuwe Noorder aanwezig zijn, blijven als  oorlogsgraven bestaan. Na afloop van de plechtigheid werden er bij die graven bloemen gelegd en vertelden enkele nabestaanden het verhaal van hun dierbare.

 

LINK NAAR KORTE VIDEO VAN DE HERDENKING

LINK NAAR VIDEO MET ALLE NAMEN VAN DE SLACHTOFFERS